hirdetés
hirdetés
2024. május. 09., csütörtök - Gergely.
hirdetés

A versenymítosz megőrzése és a közpénzek elherdálása

Kupper Andrásnak, az egészségügyi bizottság fideszes tagjának írása a Magyar Nemzetben a gyógyszerpiac szabályozásáról.

Folyik a médiavita az egészségügyi salátatörvény tervezetének patikapiaci szabályozásával kapcsolatban. A Fidesz–KDNP egészségügyi szakpolitikusai szerint a gyógyszerpiac liberalizációja hibás elvi alapokon nyugszik: a lakossági gyógyszerellátás rendszerét nem a versenypiac részeként kell kezelni, hanem vissza kell integrálni az egészségügybe. Ezt az igényt fogalmazza meg a májusban elfogadott kormányprogram, és ennek a jegyében született döntés nyáron az átmeneti patikalétesítési moratóriumról is. A kormány mostani javaslata a „visszaintegrálás” jogszabályi alapjait teremti meg.

A javaslat újradefiniálja és új alapokra helyezi a gyógyszertár egészségügyi feladatait. A patikusoknak ezentúl a gyógyszertárból forgalmazható valamennyi termék esetén biztosítaniuk kell a helyes alkalmazásra vonatkozó teljes körű tájékoztatást. Részt kell vállalniuk a helyes és eredményes gyógyszeres terápia elősegítésében, követésében, valamint a prevencióban és a népegészségügyi programokban is. A betegtudatosság növelése, a helyes gyógyszerhasználat elősegítése, a terápiakiegészítő termékek (gyógytermékek, étrend-kiegészítők) alkalmazásának kontroll alá helyezése nemcsak egészségpolitikai, hanem nemzetgazdasági szempontból is hatalmas jelentőségű lehet: ma százmilliárdos nagyságrendű veszteségeket vagyunk kénytelenek elviselni a beteg-együttműködés hiányosságai és a kivédhető gyógyszer-alkalmazási problémák miatt. A javaslat szerint a gyógyszertárak ne gyógyszer-értékesítő kereskedelmi egységekként működjenek, hanem váljanak ténylegesen népegészségügyi centrumokká.

Ehhez kapcsolódóan értelmezhető a tervezet többi pontja. Ha a páciens patikai ellátását egészségügyi feladatként fogjuk fel, újra kell gondolni a gyógyszertárakkal szemben támasztott követelményeket, újra kell szabályozni a marketinget, és tisztázni kell a felelősségi viszonyokat is. A közforgalmú gyógyszertáraknak ismét elő kell írni a teljes körű gyógyszerellátási kötelezettséget, beleértve a gyógyszertárban készítendő gyógyszereket is. Elő kell írni, hogy milyen képzettségű személyek láthatják el a beteget, és abba kell hagyni azt az utóbbi években bevett gyakorlatot, hogy szinte bárki a tára mögé állhat. Szükséges a létszámnorma is, hogy a patikában legyen elég szakember, és a tájékoztatási kötelezettség ne csak jámbor óhaj maradjon. Helyre kell állítani a személyes felelősség rendszerét, és meg kell büntetni az előírások megszegőit. Az ugyanis nem megy, hogy a szabálytalankodó patikussal szemben még csak eljárnak (ha elkapják), de az utasítást kiadó tulajdonossal szemben már semmilyen szankció nem foganatosítható.

Kupper András írása a Magyar Nemzet oldalán olvasható.

(forrás: Magyar Nemzet)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés