2024. május. 16., csütörtök - Mózes, Botond.
hirdetés

Vita Belgiumban

Vita kezdődött Belgiumban arról, hogy a gyógyszertárakon kívül is forgalmazhatók legyenek-e a recept nélkül adható gyógyszerek.

A holland kézben lévő Kruidvat áruházlánc ugyanis - külföldi, közük holland példa alapján - úgy döntött, hogy megtöri a gyógyszertárak jelenlegi monopóliumát e téren, és árusítani kezdi ezeket a termékeket. Ennek legfőbb előnye szerintük az árak letörése lenne, saját választékuk bővítése és a szélesebb körű fellelhetőség mellett. Az áruháznál arra is rámutattak, hogy a szomszédos országokban (általában az EU-tagállamok jelentős részében) már bevett gyakorlat a patikán kívüli értékesítés.
Mint a La Libre Belgique című napilap hétfői számából kiderül, a belga gyógyszertárak szövetsége (APB) tiltakozott a lépés ellen. Arra hivatkoznak, hogy még a recept nélküli szerek árusításához is gyógyszerész képzettségű eladókra van szükség, különben a vásárlók nem jutnak elegendő felvilágosításhoz a termékek használatáról. Másfelől azt is leszögezték, hogy az országban elégséges mértékű a gyógyszertári lefedettség: az Európai Unióban után Belgium rendelkezik az ötödik legsűrűbb hálózattal, minden kétezer emberre jut egy patika. Bizonyos, eddig kizárólag gyógyszertárban árult termékek (bőrápoló cikkek, vitaminok, élelmiszer-kiegészítők) árusítására a Kruidvatnak már sikerült megállapodást kötnie a nagykereskedőkkel, de - mint az áruház egy illetékese jelezte - a szigorúbban vett orvosságok esetében a gyógyszer-kereskedelmi hálózatok szigorúan őrzik monopóliumukat.
Az APB szerint a kormányzat és a fogyasztóvédők is az ő álláspontjukat támogatják, a közegészség szempontjának elsődlegességére hivatkozva.

MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink