2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.
hirdetés

Visszaütött az ingyengyógyszer-kampány Lengyelországban

Gyakorlati kihívásokkal néz szembe a hangulatjavításnak szánt lengyel ingyenes gyógyszerprogram. Az állam sikeresen visszaterelte az embereket az állami egészségügybe, amivel sosem látott várólistákat generált, közli az Economx.

Augusztus végéig a betegeknek csak néhány csoportja volt jogosult az ingyenes gyógyszerekre, köztük a 75 év feletti idősek, az innovatív kezelésekre irányuló gyógyszerprogramokba feliratkozott betegek és a várandós anyák. Szeptember 1-jétől azonban bővültek a jogosultsági feltételek – írja az Euractiv nyomán a lap. Az ingyenes gyógyszerekre bárki jogosult, aki 65 éves vagy idősebb, illetve 18 év alatti, a felírt gyógyszer szerepel a kormány gyógyszerkatalógusában, és olyan diagnosztizált betegségben szenved, amely szintén ott van a listán.

A gyermekek és serdülők ingyenes gyógyszereinek új listája több mint 2800, az idősek számára készült lista pedig közel 3800 ingyenes gyógyszert tartalmaz – közölte a kormány. Annak ellenére, hogy a kormány becslése szerint 14-15 millió ember részesülhet a programból,  az orvosok, gyógyszerészek és betegek a törvény alkalmazásának gyakorlati kihívásairól számoltak be. Rengetegen ismét az orvosuknál kilincselnek olyan új receptekért, amelyek biztosan ingyenes gyógyszerre jogosítanak. A roham viszont nagyon leterheli az egészségügyi ellátórendszert. 

Augusztus végéig az idősek a felírt gyógyszereket ingyenesen kaphatták – a lényeg, hogy szakorvos írja fel. Az új szabályozással azonban csak az Országos Egészségügyi Pénztár által finanszírozott szerződéses orvosok jogosultak a 100 százalékos térítésű receptek kiállítására. Az állammal szerződött orvosoknál a várakozási idő olyannyira megnyúlt, hogy a magánegészségügy felé terelte a betegeket. A magánklinikák felkeresése persze pénzbe kerül, és ezt most az is tetézi, hogy az általuk felírt gyógyszerekre nincs kedvezmény, ami alighanem visszafordítja majd a népvándorlást, közli a lap.

(forrás: Economx)

cimkék

hirdetés

Könyveink