2024. szeptember. 27., péntek - Adalbert.
hirdetés
hirdetés

Van olyan járás, ahol száz születésre 69 abortusz jutott

Bár az abortuszok száma és az élveszületésekhez viszonyított aránya is folyamatosan csökken, a Magyar Narancs szerint nem mindenütt javul a helyzet.

Van olyan járás Magyarországon, ahol 152 születésre 105 abortusz jutott tavaly, vagyis az élveszületésekkel összevetve majdnem 70 százalékot tett ki a terhességmegszakítások száma. Barcs, Hegyhát, Pétervására, Heves – ebben a négy járásban az arány 60 százalék felett volt, vagyis száz élveszületésre több mint hatvan abortusz jutott.

Pedig az országos átlag folyamatosan javul: míg húsz éve csaknem ötven terhességmegszakítás jutott száz születésre, addig ez az arány tavaly már 25 százalék alá csökkent. Darabra még látványosabb a csökkenés, hiszen 48 ezerről 21 ezerre csökkent az abortuszok száma – mivel kevesebb a szülő korú nő és kevesebb a születés, ezért szükségszerű, hogy a nem kívánt terhességek száma is alacsonyabb.

A trend tehát kedvező, sőt ha a lista másik végét nézzük, akkor láthatjuk, hogy Gárdonyban, Pilisvörösváron tíz százalék közelébe csökkent az arány, vagyis száz élveszületésre kevesebb, mint tizenegy abortusz jut. De mi okozza ezt a brutális eltérést? Mitől van az, hogy az ország egyik részében szépen csökken a terhességmegszakítások száma és aránya, a másik részében viszont lényegében nem változik, nem javul semmi?

A lap szerint az összefüggés nem olyan egyértelmű, hogy minél szegényebb egy település, annál rosszabb az abortuszmutató. A leghátrányosabb települések nincsenek a legrosszabb mutatóval rendelkező járások között, és Budapest se a legjobbak között. Az összefüggés inkább ott keresendő, hogy az abortuszon átesettek jelentős része alacsony iskolai végzettségű.

A teljes információ

(forrás: Magyar Narancs)

cimkék

hirdetés

Könyveink