2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.
hirdetés

Újabb GMO engedélyezés az Európai Unióban

Az Európai Bizottság újabb genetikailag módosított növény, egy szójabab féleség importjához, illetve forgalmazásához adott engedélyt csütörtökön. A bizottság közleménye szerint az engedély mind a 27 tagországra vonatkozóan érvényes tíz évig.

Ezúttal a Monsanto amerikai vállalat által kifejlesztett GMO-szójáról van szó, a második generációs GM-szója(MON 89788, illetve kereskedelmi használatban Roundup RReady2Yield) élelmiszerként és takarmányként való felhasználásra egyaránt alkalmas. A GM-szójabab ellenálló a Roundup Ready gyomirtó glifoszát(glyphosate) hatóanyagával szemben és nagyobb a hozama.
Az import engedélyezése nem jelenti egyben a termesztés engedélyezését is.
Az Európai Bizottság legutóbb szeptember elején engedélyezte a Bayer CropScience genetikailag módosított szójababjának az importját.
Az uniós jog lehetővé teszi, hogy a tagállamok kormányait képviselő miniszterek megállapodásának hiányában a brüsszeli bizottság engedélyezze genetikailag módosított (GMO) termékek behozatalát. Ezt meg is tette már többször, zömmel kukoricafajták esetében, amivel rendre kiváltotta környezetvédő szervezetek felháborodását.

MTI/Reuters

cimkék

hirdetés

Könyveink