2024. július. 16., kedd - Valter.
hirdetés
hirdetés

Újabb előrelépés a magyar egyetemeknek

Nyolc egyetemünk is jelentőset lépett előre a Quacquarelli Symonds 2025. évi európai egyetemi rangsorában, amelyben 15 magyar egyetem is szerepel, közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM).

A közlemény szerint a legfrissebb európai egyetemi rangsor több mint 40 európai ország felsőoktatási intézményeit rangsorolta az oktatási és kutatási kiválóság, nemzetköziesítés, piaci és akadémiai elismertség alapján. Tizenöt magyar egyetemből nyolc, köztük az Óbudai Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Debreceni Egyetem jelentősen javított pozícióján, négy pedig az egyre erősödő világverseny, az értékelésre újonnan belépő intézmények számának növekedése és a Horizont, valamint az Erasmus+ programokból történő kizárás ellenére megtartotta pozícióját.

Az ELTE a 190., a Debreceni Egyetem a 222., a Szegedi Tudományegyetem a 228. helyen, a BME a 247. helyen szerepel, de a legjobb 500-ban van még a Pécsi Tudományegyetem, a győri Széchenyi István Egyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem, a MATE, az Óbudai Egyetem, a Miskolci és a Pannon Egyetem is.

A megújult magyar felsőoktatás érdeme, hogy a magyar diákok, kutatók, egyetemek egyre erősebbek, jobbak, versenyképesebbek, fogalmazott a tárca. Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy öt éve hét egyetemünk volt a világ legjobb öt százalékában, mára ezt a számot 12-re növeltük. Európai viszonylatban pedig idén több egyetemünk is jelentőset erősödött a 2023-ban publikált európai egyetemi rangsorhoz képest, mutatott rá a minisztérium.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink