2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.
hirdetés

A bőr világosítása a társadalmi előrelépés eszköze

Tiltott krémek

Világosabbá tennék bőrszínüket a franciaországi színes bőrűek, mert azt gondolják, úgy könnyebbé válik számukra az előrejutás a társadalmi és szociális ranglétrán. Csakhogy az ilyen céllal alkalmazható kozmetikumok veszélyeztetik az egészséget, jó részük forgalmazását ezért tiltják a francia hatóságok. A tiltásnál is hatásosabb lenne azonban, ha a fekete bőr szépségét és értékét el tudnák fogadtatni a társadalommal.

Míg az ázsiai és az afrikai országokban több százmillió eurós üzletnek bizonyul a bőrfehérítő termékek piaca, a francia hatóságok valóságos hadjáratot indítottak a bizonyítottan egészségkárosító, ezért tiltott krémek forgalmazói ellen.
Néhány hete rendszeressé váltak a párizsi kozmetikai üzletekben a rajtaütésszerű ellenőrzések, ezzel párhuzamosan – az elsősorban színes bőrű bevándorlók leszármazottai által lakott kerületekben – az önkormányzatok a fehérítő termékekről szóló felvilágosító kampányokat indítottak.
Tavaly novemberben egy külvárosi fodrászbolt pakisztáni tulajdonosait négy hónap felfüggesztett börtönre és ezer euró pénzbüntetésre ítélték, amiért tiltott termékeket tároltak és engedély nélkül működtetettek gyógyszertárat, illetve megtévesztették vásárlóikat a forgalmazott krémek ügyében. Az üzletben 991, hidrokinont és kortikoidokat tartalmazó mérgező kozmetikai terméket: szappanokat, olajokat és krémeket találtak a rendőrök. (A hidrokinon ekcémát és irritációs betegséget okozhat, a kortikoidok pedig cukorbetegséghez, látási zavarokhoz és magas vérnyomáshoz vezethetnek.) A pakisztáni házaspár elismerte, hogy voltak olyan vásárlóik, akik arcukon barnás foltokkal tértek vissza, de szerintük azért, mert nem tudták, hogy az adott krém nem arcra, hanem csak kézre való. Azt viszont nem tudták, hogy Európában, így Franciaországban is 2000 óta be vannak tiltva azok a termékek, amelyek forgalmuk 30 százalékát biztosították. A pár azt állította, hogy egy Belgiumból érkező afrikai nőtől vették át a kétbőröndnyi árut. Ügyvédjük pedig azzal érvelt a tárgyaláson, hogy ha védencei nem forgalmazzák az ominózus termékeket, a vásárlók a szomszéd üzletben vagy utcai árusoktól veszik meg azokat.
Az egyik legelismertebb dermatológiai klinikán, a párizsi Saint Louis kórházban négy éve külön orvoscsoport foglalkozik a tiltott krémek használóival, akik leggyakrabban barnás foltokra, kiütésekre, gyulladásokra és néha égési sérülésekre is panaszkodnak. Egyetlen komoly bőrgyógyász sem ajánlja a fehérítő krémeket, így a szakemberekhez nem tanácsért, hanem már a károsodott bőr gyógyítása miatt fordulnak a paciensek. Antoine Petit bőrgyógyász a Libération című napilapnak elmondta, hogy a betegek többsége tisztában van azzal, hogy veszélyes a fehérítők használata, ennek ellenére továbbra is használják azokat, mert szabályos függőségi viszonyba kerültek velük. Az orvos ezért arra is figyelmezteti betegeit, hogy éppen a legjobban fehérítő termékek a legveszélyesebbek az egészségre.
Európán kívül több afrikai országban is betiltották már az ilyen termékek forgalmazását, és kampányokat folytatnak a helyi esztétikai szépség felismerésére. Franciaországban azonban a bőrgyógyászok szerint nehezebb a helyzet, hiszen a problémáról való nyílt beszéd a lakosság egy részének megbélyegzéséhez vezethet. Olyan benyomást kelthet, mintha a fehérbőrű többség elítélné azon színes bőrűeket, akik fehérítők révén szeretnének világosabb bőrűek lenni. Szakemberek arra is felhívják a figyelmet, hogy miközben az afrikai etnikumoknak szóló magazinok figyelmeztetnek a fehérítők veszélyeire, az oldalaikon hirdetett reklámokon csak hófehér bőrű női arcokat látni, amelyek a fehérek felsőbbrendűségét tükrözik.
Pap Ndiaje szociológus szerint a bőrüket fehérítő nők többsége tisztában van a veszéllyel, de úgy gondolja, hogy bőrszíne hátrányt jelent a társadalmi ranglétrán való előrejutáshoz, ezért vállalja a kockázatot a világosabb bőrért. Vagyis a bőrfehérítés a társadalmi siker egyik eszköze. Van olyan internetes oldal, amely „hollywoodi színt” kölcsönző termékként árusítja a bőrfehérítő krémeket, ugyanis jól megfigyelhető, hogy egyes színes bőrű énekesek és sztárok bőre az évek során világosabb lett. A szociológus szerint férfiak is használják az ilyen termékeket, de a nőkön nagyobb a nyomás, egy részük ugyanis meg van győződve arról, hogy a fekete férfiak jobban kedvelik a világosabb bőrű nőket, s egy fekete bőrű férfi akkor sikeres, ha világosabb, sőt fehérbőrű felesége van.
A színes bőrű topmodellek sikere ellenére a szépség kritériumait továbbra is a „fehérek világa” határozza meg. Azaz egy olyanfajta rasszizmus nyilvánul meg, amelynek alapja az az elképzelés, miszerint a fehér ember szebb, mint a színes bőrű. A szociológus szerint egyébként a szociális hierarchiát jól tükrözi a bőrszín Európában és Amerikában is. A franciaországi feketék között előnyösebb mulattnak lenni, amint az Egyesült Államokban, Barack Obama elnökhöz hasonlóan, a fekete elit is inkább az, míg a „teljesen feketék” a börtönlakók és a munkások. Véleménye szerint ez a hierarchia Afrikában is érvényes.
Az egyik nagy francia kozmetikai cég magyarországi kereskedelmi igazgatója az MTI-nek elmondta: a probléma nem jellemező Magyarországra, de egyik budapesti boltjukban érdeklődtek már bőrfehérítő termékek iránt Magyarországon élő külföldi színes bőrűek.
Khadi Sy Bizet fekete bőrű párizsi orvos szerint a posztgyarmati felfogás annyira beivódott az afrikaiak gondolkodásába, hogy csak egyetlen módszer van ellene: a fekete bőr „szépségének és értékének” hangsúlyozása.

 

Venczel Katalin/MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink