2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Százévesen éjjelente még emaileket ír a legidősebb háziorvos

Dr. Körmendi István 1923. június 27-én született, abba az I. kerületi Mészáros utcai lakásba, ahol az édesapja alapította az orvosi praxisát. A 24 riportja.

1950-ben avatták orvosdoktorrá, majd a Tűzoltó utcai Gyermekklinikán kezdett dolgozni. 1951-ben behívót kapott, és 1955-ig katonaorvosként dolgozott Kunmadarason, Veszprémben, majd a budapesti Honvédkórházban is. 1955-ben leszerelt, ősztől civil orvosként maradt a Honvédkórház belgyógyászati osztályán. 1957. április 1-jén átvette orvos édesapja körzetét az Attila út 35. szám alatt, ahol 33 évig dolgozott a körzeti rendelőben. 1989-ben, 67 éves korában azonban muszáj volt nyugdíjba vonulnia. Ez rosszul érintette, mert elmondása szerint kicsattant az erőtől, de szerencsére 1992-ben bevezették a szabad orvosválasztást, így lehetősége nyílt a praxis megnyitására, amit a mai napig visz lakásrendelőjében. Elmondása szerint ez ma már kihalásos alapon megy: ilyen szerződést már nem kötnek orvosokkal.

Ma nagyjából 200–250 beteg tartozik hozzá. „Totál ráfizetéses ma már a praxis” – mondja, hiszen mindent ebből a pénzből kell kigazdálkodni. A munkavégzéshez szükséges orvosi, higiéniás eszközöket, az orvosi szoftvereket, rezsit, mindent. "Megmondom egész őszintén, azért tudom csinálni, mert holokauszttúlélő vagyok, és kapok egy német jóvátételi nyugdíjat. Ebből pótolom ki a praxist, különben egy csomag vattát sem tudnék venni."

Jelenleg könyvet ír, melyben elmeséli, hogyan élte meg a mögötte lévő évszázadot. A nem mindennapi életén és személyesen megélt pillanatokon keresztül betekintést nyerhetünk az elmúlt száz év világpolitikai, közéleti eseményeibe, megismerkedhetünk családjával, és persze az orvostudomány hihetetlen fejlődése is szóba kerül egy 73 éve praktizáló orvos szemszögéből.

A (kép)riportot ITT nézheti/olvashatja

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

(forrás: 24.hu)
hirdetés

Könyveink