2024. május. 08., szerda - Mihály.
hirdetés

Sikerrel zárult a HEAL NOW projekt

Lezárult a HEAL NOW projekt, amely az első határon átnyúló egészségügyi együttműködési program Ausztria és Magyarország között.

Az osztrák Healthacross kezdeményezés évek óta támogatja a szomszédos régiókkal (csehországi és szlovákiai) történő együttműködést. A Healthacross és az Országos Kórházi Főigazgatóság HEAL NOW elnevezésű InterReg projektjének két évvel ezelőtti meghirdetése volt az első lépés a magyar és osztrák határon átnyúló együttműködés elindítására az egészségügyben. Bár a HEAL NOW projekt idén december 31-én véget ér, az együttműködés folytatódni fog- hangzott el a projekt zárókonferenciáján, amelyre 2022.november 28-án, Bécsújhelyen az Alsó-Ausztriai Állami Kórház (Landesklinikum Wiener Neustadt) konferenciatermében került sor. 

"Alsó-Ausztriában a Healthacross kezdeményezésnek köszönhetően évek óta a határokon átnyúló egészségügyi együttműködésekre összpontosítunk.  Elsősorban a határmenti betegek profitálnak az új lehetőségekből, de nagy jelentőséggel bír a szakértők tudás- és tapasztalatcseréje is határ mindkét oldalán. A HEAL NOW projekt keretében két digitális diaszkenner került beszerzésre a bécsújhelyi regionális kórház számára" - hangsúlyozza videó üzenetében Martin Eichtingerlakhatásért, foglalkoztatásért és nemzetközi ügyekért felelős kormánytanácsos.

Magyar oldalról Tóth László, a Belügyminisztérium egészségügy szakmai irányításáért felelős helyettes államtitkáraköszöntötte a zárókonferencia résztvevőit: „Két évvel ezelőtt a projekt indulásakor egy korszerű telepatológiai rendszer tervezését és kialakítását indítottuk el. Elmondhatjuk, hogy egy világszínvonalú beruházás állhatatos küzdelmének árán történt megvalósítását ünnepelhetjük. Ezzel a rendszerrel gyors, szakszerű szövettani diagnosztika érhető el beleértve a telemedicinális konzultációt, a távoli metszet áttekintést is. Gratulálok a megvalósítóknak, eredményes és sikeres munkát kívánok mindkét ország egészségügyi ellátás színvonalának növelése érdekében. Bízom benne, hogy 2030-ig tervezett további lépések is hasonlóan sikeresek lesznek, hiszen a határon át ívelő mentőszolgáltatás is előre haladott előkészítési fázisban van.”

Teljes diagnózisra van szükségünk ahhoz, hogy elkezdhessük a terápiát - magyarázza Wolfgang Hulla, az Alsó-Ausztriai Állami Kórház Patológiai Intézetének vezetője. – Az új szkennereknek köszönhetően a minták digitalizálhatók, és a kórházon kívüli szakértőkkel is tudunk konzultálni. A daganatos betegségek korán felismerhetők, és a diagnózis felállításáig eltelt idő lerövidíthető, így jóval több beteg élete megmenthető.

A két kórház között kialakításra kerülő nagy volumenű adatok kölcsönös felhasználásán alapuló, patológiai telekonzultáció nagy jelentőségű a diagnosztikában, főleg a daganatok pontosabb meghatározásában. E rendkívül korszerű, világszínvonalú technika biztosítani tudja a szakorvosi kapacitások optimálisabb kihasználását és ennek azonnali haszonélvezői a határtérségi páciensek lesznek – hangsúlyozza Ringelhan Birgit, a Soproni Gyógyközpont (Soproni Erzsébet Oktató Kórház és rehabilitációs Intézet) patológiai osztályvezető főorvosa.

Együttműködési menetrend 2030

A határokon átnyúló együttműködés célja a határhoz közeli lakosság ellátásának elősegítése, a szinergiák kihasználása és az orvosi hozzáadott érték megteremtése mindkét ország számára – magyarázta Florian Lochner, az Alsó Ausztriai Egészségügyi Ügynökség, (NÖ Landesgesundheitsagentur) a Healthacross kezdeményezés a Heal Now projektvezető partnerének projektmenedzsere.

A kórházi együttműködés kialakítása volt a projekt egyik fő célkitűzése – mondta Weigl Ferenc, az Országos Kórházi Főigazgatóság projektmenedzsere, aki szerint szeretnének még hatékonyan együttműködni az egészségügy területén, ezért a projekt másik fókusza a különböző egészségügyi szereplőkkel történő hálózatépítés, valamint a 2030-ig szóló együttműködési menetrendre történő javaslatok kidolgozása, azaz azon további területek meghatározása volt, amelyek révén megvalósulhat a határtérségi lakosság egészségügyi ellátáshoz történő hozzáférésének hosszú távú optimalizálása. – A kapacitásmegosztásra épülő rendszerrel így majd jelentősen javítható a szolgáltatás minősége – mondta.

Államszerződés Ausztria és Magyarország között

Burgenlanddal egyeztetve tárgyalások folynak egy Ausztria és Magyarország közötti, határon átnyúló mentőegyezményi megállapodásról is. Az Ausztria és a Cseh Köztársaság között kötött korábbi megállapodásnak mintájára egy olyan közös sürgősségi szerződés kerülne aláírásra, amely lehetővé tenné, hogy vészhelyzet esetén a mentők átléphessék a magyar és osztrák határt, biztosítva a lakosság számára a gyors ellátást a határon túl is, amely vészhelyzetben akár életeket is menthet.

hirdetés

Könyveink