2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Sikeresen lezajlott az SKHU CrossCooP Interreg projekt

Lezárul az OKFŐ InterReg projektje, amelynek során a balassagyarmati és a nagykürtösi kórházaik között jött létre együttműködés.

Az InterReg programok, ezen belül is a határmenti projektek, az uniós kohéziós politika hosszú múltra visszatekintő eszközeként a határokon átnyúló területi együttműködés támogatását célozzák, hogy segítsék a szomszédos határmenti régiókban közösen meghatározott kihívások sikeres kezelését. Ennek megfelelően az egészségügy területén az InterReg támogatások ösztönzik a határmenti egészségügyi intézmények közötti közös hálózatok és projektek létrehozását és a helyi lakosság egészségügyi ellátásának minőségi fejlesztését.

A Interreg V A Szlovákia-Magyarország Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, az Európai Unió és Magyar Állam társfinanszírozásával megvalósuló „Szlovák-magyar határon átívelő együttműködés az egészségügyben Balassagyarmat és Nagykürtös kórházai között”  címet viselő is egy ilyen projekt, amely a határ két oldalán izoláltan rendelkezésre álló radiológiai és neurológiai kapacitások optimalizálására törekedett.  A két kórház közötti közös konzultációs mechanizmus kialakítása révén a jövőben lehetővé válik a szív- és érrendszeri, és az agyi érrendszeri betegségek előfordulásának csökkentése és megelőzése, valamint gyorsabbá válik az akut ellátásra szoruló betegek kezelése a határtérségben. A projekt keretében beszerzett orvostechnikai eszközök pedig nemcsak növelik majd a kórházi kapacitást, de egyben elősegítik a gyorsabb diagnosztizálást és csökkentik a betegellátásban az átadási/betegforgalmi időt.

Az SHKU zárókonferenciája (Fotó: OKFŐ)
Az SHKU zárókonferenciája (Fotó: OKFŐ)

Az OKFŐ, mint vezető partner szervezésében 2023. június 6-án közel 50 fő részvételével az Uzsoki Utcai Kórház konferencia termében került sor a projekt zárókonferenciájára.  A projektben érintett két kórházon kívül számos budapesti és vármegyei kórház munkatársai is megtisztelték részvételükkel a zárórendezvényt.

Az eseményt Ficzere Andrea, az Uzsoki Utcai Kórház főigazgatója és egyben a Magyar Kórházszövetség elnökhelyettese nyitotta meg. Köszöntőjében kiemelte a telemedicina és a digitális technológiák szerepének térhódítását és fontosságát a magyar egészségügyben és sikeres projektzárást kívánt a projekt közreműködőinek.

Srágli Attila, az OKFŐ Pályázati és Projektkoordinációs Igazgatóságának vezetője köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a projektből fakadó radiológiai és neurológiai tapasztalatok és az intézményi kooperáció révén egy olyan tudásmegosztás alakul ki a kórházakon belül és határokon átnyúlóan egyaránt, amely javítani fogja a határtérségben élő betegek számára nyújtott prevenciós és a lehető legrövidebb időn belüli akut ellátáshoz történő hozzáférést. Egyúttal köszönetét fejezte ki Nagykürtösi és a Balassagyarmati kórházak vezetőinek és munkatársainak, hogy a Covid-19 járvány és számos egyéb nehézség ellenére is kitartottak és eljutottak a projekt eredményes befejezéséig.

Ezt követően került sor a vendéglátó Uzsoki Utcai Kórház neurológiai osztályának és az ott folyó stroke betegek ellátási protokolljainak bemutatására Gyulai Ádám osztályvezető főorvos helyettes és Szilágyi Géza neurológus szakorvos közreműködével.

Az OKFŐ részéről Weigl Ferenc projektmenedzser foglalta össze az SKHU projekt szakmai együttműködésének tartalmát és vállalásait. Megjegyezte, hogy a projektben kiválasztott neurológiai szakterület  alkalmas a hosszú távon elérendő közös sürgősségi ellátás pilot szintű tesztelésére, ami egy következő  lépés, illetve egy új Interreg V A Szlovákia-Magyarország Programból finanszírozott projekt célkitűzése lehet.

Az ebédet követően az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet vezető munkatársai  – Kamondi Anita főorvos, Győrfi Orsolya főorvos és Ézsi Robin orvosigazgató tartottak előadásokat a határon átívelő protokoll-fejlesztés folyamatairól, kitekintéssel a klinikai irányelvekre és a nemzetközi standardokra.

A konferenciát a két kórház közötti, a határon átívelő orvos-szakmai együttműködés alapját képező kapacitásbővítés jelentőségéről szóló előadások zárták. Tóth Judit a Dr. Kenessey Albert Kórház – Rendelőintézet főigazgatója a neurológiai,  Petra Kozarova a Nagykürtösi Kórház és Rendelőintézet főorvosa a radiológiai kapcitásbővítés és optimalizáció lépéseiről számolt be.

Mindketten kiemelték, hogy a két közreműködő kórház működési protokolljai szakmai és orvosi szempontból magas szintűek és jól harmonizálhatóak voltak, ami megkönnyítette az összehangolást, valamint mindkét intézmény nyitott a határmenti egészségügyi ellátások minőségi javítását célzó jövőbeni együttműködések folytatására.

hirdetés

Könyveink