2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Romániában tüntettek az egészségügyi szakszervezetek

Romániában újabb tüntetéseket szerveztek csütörtökön, és továbbra is általános sztrájkkal fenyegetnek az egészségügyi szakszervezetek, amelyek 20-30 százalékos béremelést követelnek, és a kormány takarékossági intézkedései által megvont vagy visszanyesett pótlékok folyósítását, a létszámstop feloldását sürgetik.

A Sanitas szakszervezeti szövetség képviselői, akik két hete a pénzügyminisztérium, múlt csütörtökön pedig a munkaügyi tárca székháza előtt tüntettek, most az egészségügyi minisztérium elé szerveztek "sztrájkőrséget", annak ellenére, hogy múlt héten Marcel Ciolacu miniszterelnök is fogadta küldöttségüket, és a találkozón elvi megállapodás született az érdekképviselet által követelt 20 százalékos béremelés kétlépcsős folyósításáról az év első felében.

A Sanitas, amely már több mint százezer támogató aláírást gyűjtött az általános sztrájk kirobbantására, akkor úgy értékelte, hogy a nyomásgyakorlás "kezdi meghozni gyümölcsét". A szövetség üdvözölte a kormány tárgyalási hajlandóságát, ugyanakkor bejelentette, hogy mindaddig folytatja a demonstrációkat, és nem fújja le a sztrájkkészültséget, amíg írásos egyezmény és jogszabály nem szentesíti követeléseik teljesítését.

A Sanitas akciójával egy időben a néhány száz méternyire lévő munkaügyi minisztériumnál az ágazat másik nagy szakszervezeti szövetsége, az Egészségügyi Szolidaritás (FSSR) rendezett demonstrációt. Az érdekképviselet "megosztó taktikázással" vádolta a kormányt, nehezményezve, hogy csak a Sanitásszal ült tárgyalóasztalhoz, és olyan béremelésekről döntött, amelyek a területi közegészségügyi intézetek dolgozóinak csak egy részére vonatkoznak, feszültséget keltve az alkalmazottak között.

Az FSSR 30 százalékos béremelést követel, az ügyeleti pótlékok és a megvont juttatások helyreállítását sürgeti. A szakszervezet ultimátumot is adott a kormánynak: ha tíz napon belül nem teljesíti követeléseiket, általános sztrájkot hirdetnek a román egészségügyben.

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy a tüntetők által felvetett problémák legnagyobb részét rövidesen megoldják, "közel állnak a megegyezéshez". Hozzátette, hogy először az egészségügyben dolgozó irodai személyzet "valóban nagyon alacsony béreit" akarják megemelni, ezt követően pedig "megoldást kell találni" az ágazati bérfejlesztésre is.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink