2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Önkéntesek segítenek eligazodni a szociális támogatások között

Az osztrák főváros egy sor szociális támogatással segíti a hátrányos helyzetűeket, azonban akadnak, akik egyedül nem tudnak eligazodni a támogatások rengetegében. Őket segítik a Stadtmenschen önkéntesei, akik elmagyarázzák a hivatalos leveleket, megmondják, hova forduljanak, segítenek kitölteni a nyomtatványokat és akár el is kísérik az ügyfelüket az illetékes hivatalba.

Hivatalos ügyeket senki sem szeret intézni, vannak azonban olyanok, akik önállóan nem tudnak eligazodni a szociális támogatások, kérelmek, nyomtatványok labirintusában. Az ő felkarolásukra jött létre 2016-ban a bécsi Stadtmenschen egyesület, amelynek nyolcvan önkéntese évente mintegy hatszáz embert kalauzol végig a hivatalok útvesztőin – és néha életük nehezebb szakaszain is.

Az önkéntesek egy akkreditált képzést követően kezdhetik meg a segítő munkát, ami lehet úgynevezett fogadóóra tartása, mobil támogatás vagy speciális önkéntesség. A fogadóórán segítenek eligazodni a bőséges bécsi szociális kínálatban. Az önkéntesek – az ügyféllel közösen – kitalálják, milyen segítség lenne a legjobb, azt hol kaphatja meg és szükség estén segítenek időpontot foglalni, telefonálni vagy éppen a kérelmet előkészíteni. A mobil támogatás keretében pedig akár el is kísérik az ügyfelet a hivatalba, ahol segítenek az ügyintézésben – vagy csak egyszerűen a jelenlétükkel támogatják. Aki igényli, azzal átbeszélik, hogy mire jutottak a hivatalban és melyek a következő lépések.

A Stadtmenschen speciális önkéntesei – az úgynevezett buddy-k – azokat támogatják az önálló mindennapokban, akik a Fonds Soziales Wien gondozási ellátásából kerültek ki. Egy buddy mindig ugyanazzal a személlyel dolgozik együtt, akihez kijár az otthonába. Itt átbeszélik a napi ügyeket, elolvassák és értelmezik a hivatalos leveleket, közösen felhívják a hivatalokat vagy elmennek a bankba, orvoshoz – éppen amiben az ügyfél segítségre, támogatásra szorul. A cél, hogy a korábbi gondozottakat megerősítsék az önállóságukban, hogy hosszú távon is megőrizhessék azt.

Bécs: Önkéntesek segítenek eligazodni a rászorulóknak a szociális támogatások között © Stadtmenschen Wien / Wolfgang Meier
Bécs: Önkéntesek segítenek eligazodni a rászorulóknak a szociális támogatások között © Stadtmenschen Wien / Wolfgang Meier

 

hirdetés

Könyveink