2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Miért utasítja el a kormány az Európai Egészségügyi Uniót?

Ujhelyi István európai parlamenti képviselő szerint az idén júliustól hozzánk kerülő soros elnökségnek az egészségügy kérdését kellene fókuszba állítani, írja az Index.

Hosszú ideig vissza nem térő alkalom lesz ez arra, hogy – függően a nagypolitikai zajtól majd – szervezni tudjuk a párbeszédet a közegészségügyi ellátás minősége és biztonsága érdekében az integrált működés felé történő elmozdulásról – emelte ki Ujhelyi István közleményben, amelyet az Index idéz

Az európai parlamenti képviselő rámutatott: az egészségügy finanszírozása és szervezése a kizárólagos tagállami hatáskörök közé tartozik. Magyarán az uniós testületek csak tanácsot adhatnak a kérdésben, a közegészségügy szervezésébe és abba, hogy adott ország mennyit fordít az állami ellátásra, nem szólhatnak bele. 

Ujhelyi István kitért arra, hogy az Európai Parlament közegészségügyi szakbizottsága által megalkotott Európai Egészségügyi Unió programja meghatároz egy minimumkövetelmény-rendszert, amelyet a tervek szerint minden tagállamban garantálni kellene a jövőben. Mint számos EP-határozatban megemlítik, a megvalósításhoz úgynevezett tagállami stressztesztek elvégzése lenne szükséges, a megvalósítás még sok teendőt igényelne. 

A politikus szerint a magyar elnökség kiváló lehetőséget teremt arra, hogy az ügyben előrelépés legyen, amiben szakmai alapon együttműködne a kormánnyal.

Ez ugyanis minden európai, de azon belül is a magyarok első számú érdeke lenne – emelte ki levelében. Ugyanakkor hozzátette, hogy vannak kétségei ezzel kapcsolatban, mivel korábban is kevés sikerrel tudta felvenni a kapcsolatot a kormány illetékeseivel a témában, egyedül Pintér Sándor hallgatta meg álláspontját még a ciklus elején.

(forrás: Index)
hirdetés

Könyveink