hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Új rendszer a Covid-fertőzöttségi adatok nyilvántartására

A Nemzeti Népegészségügyi Központ 2023-tól egy új, megbízhatóbb rendszert vezetett be a Covid-fertőzöttségi adatok nyilvántartására, írja az RTL.

Pontatlan volt az adatkezelés a koronavírus-járvány alatt Magyarországon – állapította meg az adatvédelmi hatóság. A halálozási okra vonatkozó adatoknak például több mint a harminc százaléka is hibás lehetett.

A koronavírus-járvány legrosszabb időszakában naponta tartott sajtótájékoztatót az Operatív Törzs, ahol legtöbbször Müller Cecília országos tisztifőorvos közölte a friss adatokat. Időnként hiba csúszott a statisztikába, például 2021 novemberében, amikor Pintér Sándor belügyminiszter magyarázkodott arról, hogy miért emelkedhetett jelentősen, egyik napról a másikra az elhunytak száma.

Sajnálatos módon a statisztikai iránymutatás a három ünnepre való tekintettel egyes kórházakban megcsúszott, és ennek köszönhető az, hogy 107 eset egyszerre került kimutatásra – mondta akkor Pintér.

Az adatkezelés kapcsán azonban számtalan nehézség és probléma merült fel – állapította meg a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH).

Megállapítható, hogy a Covid-járványra nem volt felkészülve az az informatikai rendszer, ami a fertőző betegekre vonatkozó adatok kezelésére vonatkozik. 2019-ben 55 ezer körüli bejelentés érkezett ebbe a rendszerbe, 2021-ben pedig már több mint kétmillió. Nyilván ezt a fertőzőbeteg-regisztrációt nem úgy találták ki, hogy egy világjárvány be fog ütni – magyarázta az RTL Híradónak Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke.

Az adatvédelmi hatóság azután vizsgálódott, hogy Ujhelyi István európai parlamenti képviselő panasszal élt náluk.

(forrás: RTL.hu)
hirdetés

Könyveink