2024. június. 30., vasárnap - Pál.
hirdetés
hirdetés

„Mi is nyaralunk!”

Szervátültetett és szervre váró gyerekeket nyaraltat a Balatonnál idén már 21. alkalommal a Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért.

A június 30-án kezdődő egyhetes, MI IS NYARALUNK elnevezésű élményterápiás nyári táborban a gyerekeket szüleik és egészséges testvéreik mellett orvosok is felügyelik, s igyekeznek nekik gondtalan szórakozásról, fergeteges élményekről gondoskodni. Hétfőn boboznak, falat másznak, a balatonfűzfői kalandparkban teszik próbára bátorságukat, csütörtökön az Anna and the Barbies együttes ad koncertet, szombaton az óriáskerékről csodálják meg a Balatont. Péntek ebéd után „Dr. Bagamérik” lepik meg a gyerekeket. Dr. Benkő Tamás, a STéG transzplantációs igazgatóhelyettese, a Magyar Transzplantációs Társaság elnöke, és főtitkára dr. Mihály Sándor Szervkoordinációs Iroda igazgató fagylaltot mér majd a gyerekeknek és a kórház falain kívül osztoznak a Balaton adta élményekben.

A táborlakó gyerekek – állapotuk miatt – nagyon sok olyan kalandból és szórakozási lehetőségből kényszerülnek kimaradni, ami egészséges társaik számára könnyedén és természetesen elérhető. Betegségük következtében közösségi életük is sérülhet. Nehezebben találnak befogadó, megértő társaságot, ahol testi-lelki problémáikat szerető támogatással oldhatják és dolgozhatják fel, és közben örömteli pillanatokat élhetnek át. A tábor egész hete a felhőtlen kikapcsolódás, az önbizalom-építés ideje. A gyerekek sportolnak, játszanak, bátorságpróbán, akadályversenyen, zenés-verses programokon vehetnek részt, Ki-Mit-Tud-on mérik össze tudásukat, gyógyító beszélgetéseket folytatnak.

Az idei táborban 87 gyermek vesz részt, közülük 23 máj-, 14 vese-, 1 vese+máj-, 7 szív-, valamint 41 egészséges testvér is hozzájárul az együttlét jó hangulatához. A táborban 22 önkéntes segítő gondoskodik arról, hogy mind a gyermekek, mind a szülők tapasztalatokban gazdag és hasznos hét után térjenek haza. Közülük is többen vagy szervátültetettek, vagy donorok.

Az alapítványról:

A Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért 1991 óta működő közhasznú civilszervezet. 2004 óta támogatja és szervezi a szervátültetett gyerekek testi és lelki rehabilitációját, ösztönzi őket a sportos életmódra, és segítséget nyújt a szülőknek a mindennapi gondok leküzdéséhez. Minden gyermek, valamint a szervátültetett 12 év alatti gyermek, illetve a 21 év alatti fogyatékkal élő gyermek/fiatal egy kísérőjének részvételi díját az alapítvány fizeti. Az alapítvány küldetésének tekinti az ismeretterjesztést is, hogy minél több emberhez jusson el az üzenet: A SZERVÁTÜLTETÉS ÉLETET MENT! Fontos feladatuk az is, hogy az egészségügyben dolgozó szakemberekben tudatosítsák a donorjelentés jelentőségét.

hirdetés

Könyveink