2024. július. 16., kedd - Valter.
hirdetés
hirdetés

Magyar innováció állíthatja meg a japán húsevő baktérium terjedését

Egy magyar újításnak köszönhetően bármilyen felületen, hosszú távon megakadályozható a baktériumok, gombák és vírusok megtelepedése, és szaporodása.

Az egészségügyi és szociális intézményekben terjedő fertőzések, különösen az antibiotikumoknak ellenálló, multirezisztens baktériumok világszerte komoly veszélyt jelentenek. Az ellenük folyó, fertőtlenítésre épülő módszerek, mint például a kézfertőtlenítésre használt alkoholok, a felületek fertőtlenítésére sokszor alkalmazott klór vegyület vagy a tenzidek rendkívüli erőfeszítéseket és anyagi erőforrásokat emésztenek fel. Ugyanakkor az esetek többségében maximum tűzoltásra jók, mert a valódi okot, a kórokozók különböző felületeken történő újbóli megtelepedését nem előzik meg. Erre a problémára kínál innovatív és hatékony megoldást a magyar fejlesztésű ReSilver technológia, amely hosszú távú önfertőtlenítő bevonatokat biztosít, megelőzve a fertőzéseket okozó vírusok, gombák és baktériumok megtelepedését és terjedését.

Az elmúlt hetekben Japánból érkeztek aggasztó hírek a Streptococcus-A törzsbe tartozó, ú. n. húsevő baktériumokról (a Streptococcus pyogenes volt a rettegett gyermekágyi láz egyik kórokozója), amelyek elsősorban az idős emberek körében terjednek gyorsan, és akár két nap alatt halált is okozhatnak, ha nem kezelik őket időben. A helyzet Európában is gyorsan kritikussá válhat, ahol az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) kutatása szerint a kórházi ellátással összefüggő fertőzések több halálesetet okoznak, mint az ECDC felügyelete alá tartozó bármely más fertőző betegség. Becslések szerint az Európai Unióban évente 8,9 millió egészségügyi ellátással összefüggő fertőzés fordul elő, és minden 15. kórházi beteg elkap legalább egy fertőzést az egészségügyi ellátás során, ami rávilágít a hatékony fertőzésmegelőzési módszerek szükségességére.

“Az A-tipusú Streptococcus okozta toxikus sokk szindróma (STSS) bárkit érinthet, de elsősorban az idősebbeket, a cukorbetegeket és az immunrendszeri problémákkal küzdőket veszélyezteti. Az antibiotikum-rezisztencia tovább súlyosbítja a helyzetet, mivel egyre több baktérium válik ellenállóvá a hagyományos gyógyszerekkel szemben, így az egyetlen valódi megoldás a megelőzés. Laboratóriumi vizsgálatok igazolják, hogy a ReSilver technológia valamennyi kórokozóval szemben hatékony, beleértve a sajtóban húsevő baktériumnak nevezett Streptococcus törzset is, és képes megelőzni azok újbóli megtelepedését különböző felületeken a kórházakban, szociális intézményekben, közösségi terekben és bárhol, ahol szükség van rá” – hangsúlyozta Róth Gábor, a ReSilver technológia feltalálója és a BIOSILVER47 Kft. egyik tulajdonosa.

Önfertőtlenítő felületek a Bethesda Gyermekkórházban

A mikrobák folyamatosan érkeznek és távoznak az emberi testről és a felületekről, így mindig jelen vannak és mozognak, keresve a megfelelő táptalajt, ami lehetővé teszi szaporodásukat. Az emberi testen és bennünk körülbelül 1,5 kg-nyi baktérium található, és ezek közül közel 500 fajta él rajtunk. A baktériumok generációs ideje mindössze 20 perc, így ha egyetlen egyed megmarad a felületen, amelyet nem pusztított el a fertőtlenítőszer, 20 perc alatt egy teljes generáció fejlődhet ki. Ezért a fertőtlenítést folyamatosan ismételni kell, mivel a legkisebb szerves anyag jelenléte is elegendő a mikrobák szaporodásához.


A Bethesda Gyermekkórház intenzív és égési osztályán számos felületen alkalmazzák évek óta sikeresen a technológiát, hogy csökkentsék a kórokozók jelenlétét, és megvédjék a kis betegeket a fertőzésektől. Az antimikrobiális bevonatok bizonyítottan akár 1 éven át hatékony védelmet nyújtanak, megelőzve a kórokozók megtelepedését és terjedését, így nem lesz megfelelő táplálékforrás a mikrobák számára Ez minden beteg, különösen a legyengült immunrendszerű, és a súlyosan megégett gyermekek számára elengedhetetlen. A módszer annyira bevált, hogy azóta a kórház szinte minden szegletében jelen van már, beleértve a betegszállító liftek gombjait, a kapcsolókat, lépcsőkorlátokat, a csap perlátorokat, a műtőket és az égési osztály fürdetőkádjait is.

“Az antimikrobiális bevonatok széles körű alkalmazása lehetővé teszi, hogy bármilyen felület hosszú távon önfertőtlenítővé váljon, így csökkentve a fertőzések kockázatát. A Bethesda Gyermekkórházban végzett projekt során különböző felületeken alkalmaztuk a ReSilver technológiát. A rehabilitációs osztályon ápolt, szervátültetésen átesett gyermek számára olyan, anyagában kezelt, elöregedésig tartó önfertőtlenítő műanyag evőeszközöket is készítettünk, amelyek felületén egyetlen kórokozó sem képes megtapadni. A kezelések után végzett kontrollvizsgálatok során egyetlen minta sem tartalmazott kórokozó baktériumokat” – mutat rá Balla Tibor, a BIOSILVER 47 Kft. stratégája és társtulajdonosa.

Az első mintavételre 2020. október 27-én került sor, hogy lássuk a kiindulási flórát. A mintavétel előtt nem történt fertőtlenítőszeres lemosás, és az eredmények vegyes baktériumflóra-tenyészeteket mutattak ki, beleértve a Gr + baktériumflórát és egy felületen a Staphylococcus aureust is. A felületkezelés néhány nappal később, november 3-án történt meg, a következő mintavételre pedig bő egy hónappal később, december 7-én került sor. A tenyészetek kizárólag a normál mikrokörnyezetben bárhol megtalálható baktériumokat tartalmaztak, és egyetlen esetben sem tartalmaztak kórokozó baktériumokat, annak ellenére, hogy a második mintavétel előtt sem történt fertőtlenítőszeres lemosás a kezelt felületeken. Az eredmények tehát megerősítik, hogy a ReSilver technológia hosszú távú védelmet nyújt, és jelentősen csökkenti a fertőzések kockázatát” – tette hozzá Pap Márta, a Bethesda Kórház higiénikusa.

A ReSilver új szintre emeli a közösségi érintkezést

Róth Gábor és Balla Tibor elkötelezettek amellett, hogy fenntartható és hatékony antimikrobiális megoldásokat kínáljanak, amelyek megelőzik a fertőzések terjedését, csökkentik az egészségügyi kockázatokat és költségeket. A Bethesda Gyermekkórházzal történő együttműködés lehetővé teszi, hogy ott segítsenek, ahol a legnagyobb szükség van rá. Innovatív fejlesztésük azonban a kórházak és a szociális intézmények mellett iskolákban, óvodákban és más tömegesen látogatott közösségi terekben is bizonyított már, ahol szintén magas a fertőzések kockázata.

(forrás: BIOSILVER47 Kft.)
hirdetés

Könyveink