2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Magyar egyetemek a fenntarthatósági ranglistán

Megjelent a brit Quacquarelli Symonds (QS) felsőoktatási rangsor fenntarthatóságot vizsgáló ranglistája, amelyre a tavalyi 3 után idén immár 7 magyar egyetem került fel, közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára.

Hankó Balázs Facebook-posztjában azt írta a magyar intézmények közül a legjobb helyen az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE)  és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) szerepel, megosztozva a 259. helyen a vizsgált 1400 intézmény közül. Emellett ismét felkerült a fenntarthatósági listára a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME).

Idén hétre bővült a zöld egyetemek köre, ugyanis a Debreceni Egyetem (DE) mellett felkerült a listára a Pécsi Tudományegyetem (PTE), a Széchenyi István Egyetem (SZE), valamint a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) is.

A második alkalommal megjelent ranglista vizsgálja a fenntarthatósághoz kapcsolódó oktatási és kutatási tevékenységet, kiemelt hangsúllyal arra, hogy mely intézmények tesznek legtöbbet a fenntartható környezetért, az élhető jövőért. Hankó Balázs kiemelte, hogy a magyar egyetemek egyre jobban szerepelnek a nemzetközi rangsorokon: míg négy éve 7 magyar intézmény szerepelt a világranglisták legjobb 5 százalékában, mára már 12 intézményünk jutott be az elit körbe.

"A kormány célja, hogy 2030-ra legalább egy magyar egyetem a világ legjobb 100, további három pedig Európa legjobb 100 intézménye közé kerüljön", közölte.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink