2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Leveszik a stigmát a menstruációról

A vécépapír és a kéztörlő mellett a következő tanévtől 9 bécsi iskolában a betét- és tamponautomata is a mosdók alapfelszerelése lesz. A kezdeményezés célja, hogy valódi esélyegyenlőséget teremtsenek és levegyék a stigmát a menstruációról.

2021 szeptembere és októbere között minden 5 és 20 év közötti bécsi gyereket és fiatalt arra bíztattak, hogy osszák meg az ötleteiket, miként lehetne Bécs még gyermekbarátabb város. Az egyik legtöbbet támogatott projekt az „Ingyenes menstruáció” lett, amelyet a Gyerek- és Ifjúsági Parlament után a Bécsi Közgyűlés is megszavazott.

A 2023/2024-es tanévtől kilenc bécsi iskolában negyven betét- és tamponautomatát szerelnek fel, ahonnan a diákok ingyen vehetnek el intim higiéniás termékeket. „Még a világ olyan gazdag országaiban, mint Ausztria is élnek olyan nők és lányok, akik egyszerűen nem engedhetik meg maguknak a menstruációt. Az nem lehet, hogy anyagi okokból le kelljen mondaniuk az intim higiéniás termékekről vagy azzal spóroljanak, hogy minél kevesebbet használnak belőlük. Csak akkor beszélhetünk igazi esélyegyenlőségről, ha a lányok ilyen gondok és félelmek nélkül vehetnek részt a társadalmi életben” – mondta Dolores Bakos, a liberális bécsi NEOS ifjúsági szóvivője a projekt kapcsán.

Ausztriában a nők átlagosan évi 90 eurót költenek menstruációs termékekre, a mostani projektet a város által gyermek- és ifjúsági célokra biztosított „Milliók az ifjúságnak” elnevezésű participatív költségvetésből finanszírozzák, amelynek felhasználásáról a bécsi gyerekek és fiatalok bevonásával döntenek.

„Azzal, hogy az iskolákban a mindennapok részeként minden tanuló számára láthatóvá tesszük ezeket az intim higiéniás termékeket, a menstruáció egyre kevésbé számít majd tabutémának” – emelte ki a projekt másik előnyét Marina Hanke, a bécsi SPÖ ifjúsági szóvivője.

Kilenc bécsi iskolában ingyen juthatnak menstruációs termékekhez a diákok © Neos.eu
Kilenc bécsi iskolában ingyen juthatnak menstruációs termékekhez a diákok © Neos.eu

 

cimkék

hirdetés

Könyveink