2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Kormányálláspont: Karsai Dániel kérelme elfogadhatatlan

A magyar kormány arra kéri a strasbourgi bíróságot, nyilvánítsa elfogadhatatlannak Karsai Dániel kérelmét, írja a 444.hu.

A magyar kormány benyújtotta észrevételeit a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához Karsai Dániel ügyében. A most 46 éves alkotmányjogász azért pereskedik, hogy maga dönthessen az élete végéről.

A magyar kormány lényegi állítása az, hogy „a Bíróság által a jelen ügyben felvetett valamennyi kérdésre a Pretty kontra Egyesült Királyság ügyben hozott ítéletben már válaszoltak”.

Diane Pretty egy brit nő volt, aki a 2000-es évek elején megpróbálta megváltoztatni a brit törvényeket, hogy véget vethessen saját életének, mert motoros neuronbetegség miatt óriási fájdalmai és egyéb problémái voltak. Az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult ő is. A testület a Pretty kontra Egyesült Királyság ügyben úgy ítélte meg, hogy az Emberi Jogok Európai Egyezménye nem biztosít jogot a halálhoz, így az ehhez a bírósághoz benyújtott fellebbezése szintén sikertelen volt.

A magyar kormány most tehát leginkább erre, a már lefolytatott eljárásra hivatkozva ezt írja Karsai ügyében: „A fenti okok miatt a kormány kéri a Bíróságot, hogy a kérelmet nyilvánítsa elfogadhatatlannak.”

A bíróság eközben kétnaposra bővítette a tárgyalást – írja a 444.hu. November 27-én, hétfőn szakértőket fognak meghallgatni. A szakértők Sándor Judit bioetikus és Regis Aubry palliatív-ellátás szakértő.

A bíróság további két szervezetnek, a Dignitas és a European Centre for Law and Justice-nak megengedte az írásbeli észrevételek benyújtását.

(forrás: 444.hu)
hirdetés

Könyveink