2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Korlátoznák a mesterséges intelligencia orvosi felhasználását

Az Ausztrál Orvosi Kamara szerint aggályos, hogy az orvosok időnként ChatGPT-t használnak a dokumentumok megírására, írja az ITBusiness.

A mesterséges intelligencia szabályozásának azt is biztosítania kell, hogy a végső döntést mindig az orvosok klinikusok hozzák meg, szögezi le a Kamara. A szervezet szigorú szabályokat és átláthatóságot követel a mesterséges intelligencia egészségügyi ágazatban történő felhasználása körül. Az ügy akkor kapott nagyobb visszhangot, amikor kiderült: a a perth-i kórházak orvosait figyelmeztetni kellett arra, hogy ne írjanak orvosi feljegyzéseket a ChatGPT segítségével.

Az Ausztrál Orvosi Kamara a szövetségi kormánynak a biztonságos és felelős mesterséges intelligenciáról szóló vitaanyagához benyújtott, a Guardian által megtekintett beadványában azt írta, hogy Ausztrália elmarad a többi hasonló országtól a mesterséges intelligencia szabályozásában, és megjegyezte, hogy a betegek és az egészségügyi szakemberek védelme, valamint a bizalom megteremtése érdekében az eddiginél szigorúbb szabályokra van szükség. A mesterséges intelligencia szabályozásának magában kell foglalnia annak biztosítását, hogy a végső döntéseket a klinikusok hozzák meg, és hogy a megfelelően tájékoztatott betegektől beleegyezést kell kérni a mesterséges intelligencia segítségével végzett bármilyen kezeléshez vagy diagnosztikához.

A Perth déli részén található South Metropolitan Health Service öt kórházának májusban azt javasolták, hogy a betegek orvosi kartonjainak írásakor hagyjanak fel a ChatGPT használatával. A figyelmeztetés nem volt alap nélküli, hiszen kiderült, hogy az egészségügyi személyzet egy része ezt a közismert nyelvi modellt használta erre a feladatra.

A vállalat vezérigazgatója, Paul Forden a dolgozóknak küldött emailben hangsúlyozta, hogy az ilyen rendszerek használatával nem biztosított az orvosi titoktartás, így a ChatGPT használatát azonnal be kell fejezni. A Kamara szerint a betegekhez fűződő adatokat szigorúan védeni kell, és megfelelő etikai felügyeletre van szükség ahhoz, hogy az MI-alapú rendszerek bevezetése ás használata ne vezessen nagyobb egészségügyi egyenlőtlenségekhez – írja az ITBusiness.

(forrás: IT business online)
hirdetés

Könyveink