2024. május. 17., péntek - Paszkál.
hirdetés

Kitekintő

Kórházból a csődbiztoshoz

Egyre több amerikai család az egészségügyi kiadások miatt kénytelen csődbiztoshoz fordulni - írja a The New York Times. Már 2007-ben is az egészségügyi kiadások álltak a magáncsődök 62 százalékának hátterében.
Az Egyesült Államokban az elmúlt évben jelentősen nőtt a magáncsődök száma. A legtöbben azért válnak fizetésképtelenné, mert elveszítik állásukat, netán válnak, vagy egyszerűen túl sok hitelt vettek fel korábban. Újabban azonban egyre több amerikai család a magas egészségügyi kiadások miatt kénytelen csődbiztoshoz fordulni - áll a New York-i napilapban.

A The New York Times riportjából kiderül, hogy van, aki baleset miatt kényszerül jelentős kiadásokra, más a térdműtét horribilis számlája miatt megy csődbe, és akad, aki egy ciszta eltávolítása miatt kénytelen adósságba verni magát. Az amerikai magánbiztosítós rendszerben ugyanis sokan olyan olcsó biztosítást kötnek, amely a költséges beavatkozásokat nem téríti, vagy csak magas önrész mellett.

Korábban kisebb gondot jelentett, ha valaki váratlanul jelentősebb egészségügyi kiadásra kényszerült: némi pluszmunkával vagy hitellel könnyel fedezni lehetett a költségeket. A gazdasági válság kirobbanása óta azonban jelentősen nőtt a munkanélküliség, így nehéz másodállást vállalni. A banki hitelezés pedig jelentősen szigorodott.

A The New York Times felidézi a Harvard Egyetem kutatói által tavaly nyáron készített felmérést, amely szerint már 2007-ben is az egészségügyi kiadások álltak a magáncsődök 62 százalékának hátterében. Más felmérések szerint ennél alacsonyabb, ám még így is magas az arány: 15-50 százalék.

A napilap szerint az egészségügyi kiadások miatt indított magáncsődeljárások számának növekedése segíthet a közvélemény - és a szenátus - meggyőzéséről az Obama-kormány által tervezett állami egészségbiztosítás szükségességéről.

globusz.net

cimkék

hirdetés

Könyveink