2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Kitüntetések Semmelweis-nap alkalmából

A háborús idők és szankciók ellenére is elkötelezett a kormány amellett, hogy évről-évre javítsa a magyar egészégügy teljesítményét, hangoztatta Rétvári Bence a Semmelweis-napi elismerések átadásán hétfőn, Budapesten.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium (BM) parlamenti államtitkára a Belügyminisztériumban tartott rendezvényen közölte, az emberek egészségnek megőrzése olyan feladat, amelyről háborús időkben sem szabad elfelejtkezni, ezért jövőre 425 milliárd forinttal több forrás áll az egészségügy rendelkezésére, mint tavaly.

Az elmúlt évtizedben 1100 milliárdról 3200 milliárd forintra emelkedett az egészségügyre fordított összeg, ez több mint két és félszeres növekedés  jegyezte meg az államtitkár. Elmondta, az elmúlt bő egy évtizedben érezhetően nőtt az orvosok száma, az orvosi egyetemeken évente 1000-1500-an diplomáznak, ami másfélszeres emelkedést jelent.

2010-ben Magyarországon majdnem 34 ezer orvosnak volt működési engedélye, jelenleg pedig több mint 40 ezernek, ezzel párhuzamosan drasztikusan, az egyharmadára csökkent a külföldi munkavállalásra engedélyt kérők száma – tette hozzá az államtitkár.

Rétvári Bence az elmúlt időszak intézkedései közül kiemelte a hálapénz megszüntetését, amely  mint mondta  mintegy 70 éven keresztül befolyásolta hátrányosan a magyar egészségügy működését. Egy tavaly év végi reprezentatív felmérés szerint azonban a magyar embereknek csupán egy százaléka említette problémaként a hálapénzt  számolt be róla. Szintén megemlítette az új ügyeleti rendszert, amely szerinte igazságosabb és biztonságosabb a korábbinál.

Semmelweis Ignácot méltatva azt mondta, a világ sok országában tisztában vannak vele, hogy ki volt ő, és büszkék lennének rá, ha nekik is ilyen kiváló orvosuk lett volna. De Semmelweis után is minden nemzedékben megvoltak azok a kiváló orvosok, gyógyítok, akik nemcsak az emberek egészségét védték, életét mentették meg, hanem tovább növelték az emberek bizalmát az egészségügy felé.

Sokan vannak, akik most is ezt tetszik, a magyar gyógyítás nemzetközi összehasonlításban is olyan színvonalú, amire büszkék lehetünk, és nem nagyon van más olyan hivatás, amit az emberek ennyire megbecsülnének, mint az orvosi és ápolói – fogalmazott Rétvári Bence.

A Semmelweis-nap alkalmából Semmelweis Ignác-díjban öten, Batthyány-Strattmann László-díjban tizenöten részesültek, továbbá 33 miniszteri elismerő oklevelet osztottak ki. Az elismeréseket Rétvári Bence és Takács Péter, a BM egészségügyért felelős államtitkára adta át.

Az egészségügyi államtitkárság kezdeményezésére 2011 óta munkaszüneti nap július 1-je, Semmelweis Ignác születésnapja az egészségügyi és az egészségügyben dolgozóknak.

Rétvári Bence Semmelweis Ignác-díjat ad át Vereczkei Andrásnak, a PTE KK Sebészeti Klinika igazgatójának (j) a Semmelweis-napi ünnepségen, mellettük Takács Péter államtitkár (b). (Fotó: MTI/Illyés Tibor)
Rétvári Bence Semmelweis Ignác-díjat ad át Vereczkei Andrásnak, a PTE KK Sebészeti Klinika igazgatójának (j) a Semmelweis-napi ünnepségen, mellettük Takács Péter államtitkár (b). (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Pintér Sándor Belügyminiszter az egészség megőrzése, a betegségek megelőzése és a gyógyítás terén kivételesen magas színvonalon végzett kimagasló szakmai tevékenysége elismeréséül Semmelweis-nap alkalmából

Semmelweis Ignác-díjat adományozott, egyben jutalomban részesítette:

DR. BALÁZS GÉZÁNÉ PROF. DR. DARVAS KATALIN, a Semmelweis Egyetem professor emeritáját;

DR. DINYA TAMÁS ÁKOSNÉ DR. PAPP MÁRIA, a Debreceni Egyetem, Klinikai Központ, Gasztroenterológiai Klinika orvosszakmai alelnök-klinikaigazgatóját, egyetemi tanárt;

DR. LÁSZLÓ ÁDÁM, a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet nyugalmazott osztályvezető főorvosát, szaktanácsadóját;

DR. OLÁHNÉ DR. BÉLÁDI ILONA, a Szegedi Tudományegyetem, Mikrobiológiai Intézet nyugalmazott professor emeritáját;

PROF. DR. VERECZKEI ANDRÁS, a Pécsi Tudományegyetem, Klinikai Központ, Sebészeti Klinika klinikaigazgatóját, egyetemi tanárt.

Az egészségügyi ellátás fejlesztése érdekében végzett kimagasló szakmai tevékenysége elismeréséül Batthyány-Strattmann László-díjat adományozott, egyben jutalomban részesítette:

DR. FINTA PÁL ERVIN, a Dél-budai Centrumkórház, Szent Imre Egyetemi Oktatókórház orvosigazgatóját, profilvezető főorvost;

DR. FÓNAGY-SÜTŐ ZOLTÁN SÁNDOR, a Tiszaújvárosi Városi Rendelőintézet belgyógyászát, kardiológust, háziorvost;

DR. FREILI GÉZA, a Gyöngyösi Bugát Pál Kórház szakorvosát

DR. GÁCS ÉVA ANNA, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetfőorvosát;

DR. HIRSCH ANIKÓ GABRIELLA, a Magyarországi Református Egyház, Bethesda Gyermekkórház, Mentalhygiénés Osztály osztályvezető főorvosát;

PROF. DR. LISZKAY GABRIELLA, az Országos Onkológiai Intézet, Onkodermatológiai Osztály osztályvezető főorvosát;

DR. LŐRINCZ ISTVÁN, a Debreceni Egyetem, Sürgősségi Orvostan Tanszék nyugalmazott tanszékvezetőjét, egyetemi docenst;

DR. MARCZELL MIHÁLY OTTÓ, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő orvosszakértőjét;

NAGY ÁGNES EMESE, a BM Egészségbiztosítási, Ellátási és Igazgatási Főosztály egészségbiztosítási szakértőjét;

DR. SCHANDL LÁSZLÓ VINCE, az Észak-budai Szent János Centrumkórház,

II. Belgyógyászati-Diabetológiai Osztály osztályvezető főorvosát, címzetes egyetemi tanárt, kórházi belgyógyász profilvezető főorvost;

DR. SZOLNOKI LAJOS SÁNDOR, a Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat, Zöldkereszt Háziorvosi és Szolgáltató Kft. háziorvosát;

DR. TAKÁCS ANNA MÁRIA; a Semmelweis Egyetem, Neurológiai Klinika klinikai főorvosát;

DR. TÉNYI TAMÁS, a Pécsi Tudományegyetem, Klinikai Központ, Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika klinikaigazgatóját, egyetemi tanárt;

DR. VENCZEL ISTVÁN, Csesztreg Község Önkormányzata körzeti háziorvosát;

DR. VEREBI SÁNDOR ISTVÁN, a Szent Kristóf Szakrendelő Közhasznú Nonprofit Kft., Röntgen Osztály rendelésvezető főorvosát.

Több évtizedes kiemelkedő szakmai tevékenysége, életútja elismeréséül, 85. születésnapja alkalmából óra emléktárgyat adományozott:

DR. NEMESÁNSZKY LÁSZLÓ ZOLTÁN, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság, Humán Szolgálat, Területi Egészségügyi, Pszichológiai és Munkabiztonsági Ellátó Központ, Egészségügyi Osztály főorvosának.

A kitüntetettek teljes listája itt olvasható.

 

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink