2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Jó gyakorlatok a mentális egészség megőrzéséhez

A JA ImpleMENTAL program a mentális egészséggel kapcsolatos szakpolitikák kísérleti és általános érvényesítésére irányul.

A mentális zavarok az egyik legnagyobb közegészségügyi kihívást jelentik az előfordulási gyakoriság, a betegségterhek és a fogyatékosság szempontjából, mivel jelentős terhet rónak a gazdaságokra, és összehangolt politikai fellépést igényelnek. A WHO 2019-es adatai szerint a mentális egészség gazdasági költségei 27 uniós országban 600 milliárd eurót tesznek ki, ami a GDP 4,1%-ának felel meg.

Az Együttes fellépés a lelki egészség területén elérhető jó gyakorlatok megvalósítására (JA ImpleMENTAL) az Európai Unió által társfinanszírozott nagyszabású program, amely a mentális egészséggel kapcsolatos szakpolitikák kísérleti és általános érvényesítésére irányul. A programban 21 EU/EGT-ország illetékes hatóságainak 39 szervezete vesz részt. A program a mentális egészségügy két előzetesen kiválasztott legjobb gyakorlatának adaptálására és átadására összpontosít: „Mentális egészségügyi reform Belgiumban" (Mental health reform in Belgium) és az „Az öngyilkosság megelőzése - Ausztriában SUPRA" (Suicide Prevention Austria) a lakosság mentális egészségének javítása érdekében, különösen a Covid-19 világjárvány közepette. A cél a fenti két legjobb gyakorlat előnyeinek kiterjesztése, hogy ezeket a résztvevő országokban kísérleti jelleggel átvegyék és adaptálják.

A projektpartnerek és stakeholdereik  2022. október 17-18-án Zágrábban gyűltek össze az ImpleMental projekt éves konzorciumi ülésére, amelyet a görög Nemzeti Közegészségügyi Szervezet (NPHO),  a Horvát Közegészségügyi Intézettel (HZJZ) és az Országos Kórházi Főigazgatósággal (OKFŐ) együttműködésben szervezett.

Az esemény egyedülálló lehetőséget biztosított arra, hogy elmélyedjünk a két legjobb gyakorlat végrehajtása során felmerülő kihívásokban és sikertörténetekben, továbbá megvitassuk a projekt 2. évének végrehajtására vonatkozó kulcsfontosságú ajánlásokat. Az eseményt Filip Borkowski úr nyitotta meg az Európai Bizottság Santé Főigazgatóságának betegségmegelőzési és egészségfejlesztési főosztálya képviseletében. További üdvözlő beszédek hangzottak el többek között Florina Telea, a HADEA Végrehajtó Ügynökségének igazgatója, Krunoslav Capak, a CIPH igazgatója, valamint a házigazda ország nevében Ivan Celic, Horvátország parlamenti képviselője részéről, akik méltatták az esemény jelentőségét. A megnyitó beszédeket Zoi Rapti, Görögország egészségügyi miniszterhelyettese zárta, aki online csatlakozott az eseményhez.

A magyar JA ImpleMENTALl csapat képviseletében Bulyovszky Bernadett, az Országos Kórházi Főigazgatóság országos koordinátora (az OKFŐ a magyar kedvezményezett és konzorciumi projektpartner) és Kovács Eszter adjunktus, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Szolgáltatásmenedzsment Képzési Központján belül működő Egészségügyi Munkaerő-tervezési Központ (a magyarországi JA eredmények terjesztésében és fenntarthatóságában részt vevő társult projektpartner) vezetője személyesen vettek részt az éves konzorciumi ülésen, míg a képzésben és pilotálásban részt vevő másik társult projektpartner, a Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karának képviselői online csatlakoztak a rendezvényhez.

A projektben az OKFŐ a horvát partner által vezetett kommunikációért és terjesztésért felelős WP2 munkacsoportban társvezetőként, továbbá a holland társvezetővel közösen a WP4- fenntarthatóságért és átvételért felelős munkacsoportban közreműködik.

A magyar résztvevők áttekintést nyújtottak az eddig elvégzett tevékenységekről, többek között az érdekelt felek elemzéséről, a kommunikációs és terjesztési terv kidolgozásáról, a terjesztési csatornák és hálózatok célcsoportjainak azonosítási folyamatáról, a fenntarthatósági stratégiák megalapozását szolgáló szakpolitikai keretekről, a jó gyakorlatok átvételének lehetséges irányát és mértékét befolyásoló helyzetértékelési munkáról. Az ülésen résztvevők számos jó gyakorlati példát vitattak meg, amelyek a jövőben segítséget nyújtanak majd a hazai modell kidolgozásához, a pilot tervezéséhez és előkészítéséhez, majd ezt követően annak megvalósításához és értékeléséhez.

hirdetés

Könyveink