2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Így áll a távmunka mérlege

A pandémia utáni távmunka-szakirodalom nagyszabású áttekintéséről a Guardian cikke nyomán a HRPortal számol be.

Mint írják: az otthoni munkavégzés lehetővé teszi, hogy az emberek egészségesebben étkezzenek, kevésbé érezzék magukat stresszesnek és alacsonyabb legyen a vérnyomásuk, ugyanakkor a távmunkások nagyobb valószínűséggel esznek nassolnivalót, többet isznak, többet dohányoznak és híznak.

Azoknak a munkáltatóknak, akik azt hiszik, hogy az otthonról dolgozó emberek kevésbé hatékonyak, újra kellene gondolniuk a hiedelmeiket. A távmunkások ugyanis kisebb valószínűséggel vesznek ki betegszabadságot, hajlamosak hosszabb munkaidőben, valamint esténként és hétvégén is dolgozni, állapította meg a brit Egészségbiztonsági Ügynökség (UKHSA) és a londoni King's College kutatóinak tanulmánya.

A Charlotte Hall, a UKHSA munkatársa által vezetett áttekintés mintegy 2000 olyan tudományos munkát vizsgált meg, mely az otthoni munkával, távmunkával, valamint a hibrid és otthoni munkavégzés egyéb formáival foglalkozik, így próbálta meg a gyakran ellentmondásos kutatásokat egymással összevetni. Neil Greenberg professzor, a londoni King's College pszichiátere, a tanulmány egyik szerzője szerint a kutatás azt mutatta, hogy az otthoni munkavégzésnek  vannak nyertesei és vesztesei. A munkakörnyezet esetében az a kérdés, hogy mennyi hely van otthon, milyen felszerelés áll rendelkezésre, és hogy a munkavállalók mennyire tudják irányítani a napjukat. A magasabb jövedelemmel rendelkezők gyakran jobban élvezték az otthoni munkát, de azok, akiknek több otthoni feladatuk volt, például a gyermekgondozás vagy a házimunka (gyakran nők és egyedül élők) inkább stresszesek voltak.

Az otthoni munkavégzésre való áttérés a covid alatt "a zöldségek, gyümölcsök, tejtermékek, rágcsálnivalók és saját készítésű ételek fogyasztásának növekedését hozta. Ez főleg a fiatalabb munkavállalóknak és a nőknek kedvezett”, áll a tanulmányban. Az egyik vizsgált tanulmány szerint az otthonról dolgozó munkavállalók 46,9%-a hízott, egy másik tanulmány szerint pedig 41%-uk. Az áttekintett tanulmányok többsége azt mutatta, hogy az otthonról dolgozók többet ültek.

(forrás: HRPortál)
hirdetés

Könyveink