2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Gyakran járnak orvoshoz a magyarok, mégis betegebbek

Görögországban az emberek 2021-ben átlagosan kevesebb mint 3 alkalommal fordultak orvoshoz, Magyarországon 9,5-ször, írja a Pénzcentrum.

Az EU tagállamai között az orvosok felkeresésének gyakorisága változatos képet mutat. Svédországban és Görögországban az emberek 2021-ben átlagosan kevesebb mint 3 alkalommal fordultak orvoshoz. A legtöbb uniós tagállamban a konzultációk átlagos száma általában 3,5 és 7,8 között mozgott.

A leggyakrabban Hollandiában (8,6 konzultáció/fő; beleértve a telefonos konzultációkat is), Magyarországon (9,5), Németországban (9,6; csak a költségtérítési szabályok szerinti eseteket tartalmazza) és Szlovákiában (11,0; beleértve a telefonos konzultációkat is) keresték fel a betegek az orvosaikat 2021-ben.

Tesszük ezt úgy, hogy a 2020-as adatok szerint hátul kullogunk az ellátásban: 100 ezer emberre mindössze hatvanhat háziorvos jut. Ezzel még mindig nem vagyunk a legrosszabbak az unióban, de a lista hátsó harmadába tartozunk. Benéztünk a számok mögé, és döbbenetes adatokat találtunk - van olyan ország, amely lakosságban és méretben is megegyezik hazánkkal, mégis hatszor annyi háziorvossal rendelkeznek.

Mindez arra enged következtetni, hogy a magyarok egészségi állapota nagyon rossz, ami gazdasági veszteségeket jelent az országnak. 

Persze a 2018 és 2020 közötti átlaghoz képest a konzultációk száma 2021-ben csökkent a 24 uniós tagállam közül 19-ben, kivételt képezett Csehország, Ausztria, Lengyelország, Lettország és Szlovákia (megjegyzendő, hogy Ausztria esetében változás történt a lefedettségben). A legnagyobb csökkenést mind relatív, mind abszolút értelemben Olaszországban (39%-kal; 3,3 fővel kevesebb konzultáció jutott egy főre) és Litvániában (24%-kal; 2,0 fővel kevesebb konzultáció jutott egy főre) regisztrálták. Az általános orvosokhoz forduló lakossági arány magasabb volt, mint a szakorvosokhoz fordulóké, írja a Pénzcentrum.

(forrás: Pénzcentrum)
hirdetés

Könyveink