2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Film készült az az antimikrobiális rezisztenciáról

A BBC StoryWorks Commercial Production egy új dokumentumfilmet készített az antimikrobiális rezisztenciáról a Pfizer támogatásával.

Az AMR, azaz az antimikrobiális rezisztencia az egyik legjelentősebb veszély a globális egészségügyre nézve – bárkit érinthet, bármely életkorban, bármely országban.1 Előfordulása folyamatosan nő, 2050-ig évente 10 millió ember életét is követelheti világszerte – többet, mint ahányan jelenleg daganatos betegség következményeként halnak meg.2

Az antibiotikumok megjelenése 23 évvel hosszabbította meg az emberek átlagos élettartamát.3 Tehát szükség van ezekre a gyógyszerekre, nem kérdés. Az antimikrobiális szerek elnevezés magába foglalja az antibiotikumokon kívül a vírusok, a gombák és a paraziták elleni gyógyszereket is.1 Riasztó, hogy az antimikrobiális szerek elveszíthetik hatékonyságukat. Antimikrobiális rezisztenciáról akkor beszélhetünk, amikor a kórokozók (baktériumok, vírusok, gombák és paraziták) megváltoznak és az általuk okozott megbetegedéseket az elérhető antimikrobiális szerekkel már nem tudják hatékonyan kezelni, mert azokkal szemben a kórokozók ellenállóvá váltak.4 Ilyen rezisztencia kialakulását elősegíti az antimikrobiális gyógyszerek túlhasználata vagy nem megfelelő használata.4 Az antimikrobiális szerekkel szemben ellenálló kórokozók pedig túlélnek, szaporodnak és tovább örökítik ellenállóképességüket.2 Ha nem megfelelően használjuk az antimikrobiális szereket, a kórokozóknak több lehetőségük lesz rezisztens tulajdonságok kifejlesztésére és továbbadására.2

Bár a probléma nem újkeletű, aktualitása évről-évre egyre fontosabbá teszi, hogy globális szinten foglalkozzunk vele. Mindannyiunkat érinthet, hiszen az antimikrobiális rezisztencia veszélyeztetheti a súlyos fertőzések kezelését, illetve fontos orvosi beavatkozások elvégezhetőségét is korlátozhatja.1

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kezdeményezésére minden évben november 18-24. között tartják a World Antimicrobial Awareness Week-et (Antimikrobiális Világhét),1 ennek alkalmából a BBC StoryWorks Commercial Production a Pfizer támogatásával az AMR témában készített egy új dokumentumfilmet, amely már magyar felirattal is elérhető.

Referenciák:

1. World Health Organization (WHO). Antibiotic resistance. Elérhető: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/antibiotic-resistance. Letöltés dátuma: 2023. november 7.

2. O’Neill J. Tackling drug-resistant infections globally: final report and recommendations. The review on antimicrobial resistance. May 2016. Elérhető: https://amr-review.org/sites/default/files/160518_Final%20paper_with%20cover.pdf. Letöltés dátuma: 2023. november 7.

3. Hutchings MI, et al. Curr Opin Microbiol. 2019;51:72-80.

4. World Health Organization (WHO). Antimicrobial resistance. 17 November 2021. Elérhető: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/antimicrobial-resistance. Letöltés dátuma: 2023. november 2.

(forrás: Pfizer)
hirdetés

Könyveink