2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Engedély nélkül használták oktatáshoz halottak koponyacsontjait

Engedély nélkül operáltak ki halottak koponyacsontjából bizonyos részeket a Pécsi Egyetemen, derült ki az ATV Híradójából.

A Pécsi Tudományegyetem bonctermében operálták ki halottak koponyájából a halánték alatt elhelyezkedő sziklacsontokat. A beavatkozásokra minden esetben a pécsi fül-orr-gége klinika akkori igazgató professzora adott engedélyt a boncmesternek, ám a vád szerint jogtalanul. A kioperált részeket egy rendszeresen meghirdetett kurzuson használták fel, ahol a sziklacsont fúrását gyakorolhatták fül-orr-gégész orvosok, alkalmanként 60 ezer forintért.

A boncmester a 2018-as év elejétől a végéig havi rendszerességgel távolított el a jogszabályi előírásoknak nem megfelelően holttestekből – amelyek döntően hamvasztásra vártak – sziklacsontokat – mondta az ATV Híradójának Páli Péter, a Tolna Vármegyei Főügyészség szóvivője, majd hozzátette: az első rendű vádlott a boncmesternek esetenként 2500 forintot fizetett.

A megkérdezett ügyvéd szerint a szervek engedély nélküli eltávolítása minden esetben bűncselekménynek számít, még akkor is, ha holttestről van szó. Meggyes Attila ügyvéd hozzátette, ezt a sziklacsontot csak akkor lehetett volna oktatási célból kioperálni az elhunytból, ha az korboncnoki vizsgálat keretében történik és előzetesen, még életében hozzájárult volna az elhunyt, vagy utólag a hozzátartozók erre engedélyt adnak.

(forrás: ATV)
hirdetés

Könyveink