2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Covid-19: tanulságok az unióban

A jövőbeli kihívásokra való tekintettel az európai egészségügyi unió megerősítését és a nemzeti egészségügyi ellátórendszerek felvértezését kérik az európai parlamenti képviselők.

Az elmúlt év folyamán az Európai Parlament Covid19-járvánnyal foglalkozó különbizottsága (COVI) elemezte a válság hatásait, értékelte az uniós és a nemzeti intézkedések eredményességét, és a feltárt hiányosságok és problémák alapján konkrét ajánlásokat fogalmazott meg. Az ajánlásokat tartalmazó jelentésről a keddi vitát követően szerdán szavazott a Parlament: a képviselők 385 szavazattal, 193 ellenszavazattal és 63 tartózkodás mellett elfogadták.

A különbizottság tagjai négy fő területen látnak egyértelmű teendőket: az egészségügy, a demokrácia és az alapjogok, a társadalmi-gazdasági hatások, valamint a világjárvány globális kezelése területén. Ennek megfelelően mindenekelőtt azt javasolják, hogy az EU törekedjen nagyobb stratégiai autonómiára a gyógyszeriparban, tegye átláthatóbbá a közös közbeszerzéseket, és biztosítson a Parlamentnek több hatáskört az uniós és nemzeti szintű vészhelyzeti szabályozás felügyeletére. A képviselők egyúttal azt szeretnék, ha az EU a belső piac erősítése érdekében maximalizálná a helyreállítási források használatát, és globális szinten nagyobb fokú összhangot teremtene a pandémiával kapcsolatos most készülő WHO-keretegyezménnyel.

Az ajánlások részletei itt érhetők el.

További részletek az Európai Parlament hivatalos oldalán

(forrás: Europa.eu)

cimkék

hirdetés

Könyveink