2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Emelkedik Nagy-Britanniában az új Covid-fertőzések száma

Az Angliára és Skóciára összpontosító vizsgálat szerint Londonban a legmagasabb a fertőzöttségi arány, áll a brit kormány egészségbiztonsági hivatalának (UK Health Security Agency, UKHSA) téli helyzetértékelésében.

A szervezet friss becslése szerint Angliában és Skóciában a december 13-i állapot alapján a lakosság 4,2 százaléka hordozhatta a SARS-CoV-2 típusú koronavírust. Ez jelentős növekedés, két héttel korábban ugyanis a UKHSA becslése szerint 1,8 százalék volt a fertőzöttségi arány.

A szervezet számításai szerint az Egyesült Királyság két legnépesebb országában a múlt héten végzett vizsgálat idején átlagosan 24 emberre jutott egy koronavírus-fertőzött; ez 2,55 millió fertőzöttet jelent. Az átlagon belül Angliában 4,3 százalék, Skóciában 4,1 százalék lehetett a fertőzöttségi arány a felmérés időszakában. Az egyes régiók között jelentősek az eltérések: az északkelet-angliai térségben a legalacsonyabb a fertőzöttség 3,2 százalékos rátával, a gócpont ugyanakkor jelenleg London, ahol a lakosság 6,1 százaléka volt koronavírus-fertőzött december közepén a UKHSA vizsgálati becslése szerint.

Az egészségügyi hatóság megállapította azt is, hogy az egyes korcsoportok közül a fiatal felnőttek körében a leggyakoribb a koronavírus-fertőzöttség: Anglia és Skócia teljes lakosságán belül a 18-34 év közöttiek 5,8 százaléka, a 35-44 év közötti korosztály tagjainak 5,7 százaléka volt fertőzött az év végére időzített felmérés idején. A 65-74 év közöttiek körében ugyanakkor 2,6 százalék, a 75 év feletti korcsoportban mindössze 2 százalék volt a koronavírus-fertőzöttek aránya a múlt héten.

Steven Riley professzor, az UKHSA adatgyűjtési és járványfigyelési vezérigazgatója a felmérés csütörtöki ismertetéséhez fűzött nyilatkozatában közölte: nem váratlan a fertőzöttségi arány emelkedése, tekintettel a téli hidegre és arra, hogy az év jelenlegi szakaszában rendszerint gyakoribbá válnak az összejövetelek.

Riley javasolta, hogy oltassák be magukat mindazok, akiket egészségi okokból különösen veszélyeztet a súlyosabb, kórházi kezelést igénylő betegségek kialakulásának kockázata koronavírus-fertőződés esetén.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink