2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Az EU négymilliárd eurót fordítana a rák elleni küzdelemre

Az Európai Bizottság szerdán a rák elleni küzdelemmel kapcsolatos átfogó uniós tervet mutatott be, amely az Európai Egészségügyi Unió részeként négymilliárd euróval finanszírozná a daganatos betegségek kutatásával, kezelésével és a megelőzéssel kapcsolatos tevékenységeket.

A stratégia egyik célja, hogy 2025-re az unió lakosságának 90 százaléka nehézségek nélkül hozzáférhessen az olyan szűrővizsgálatokhoz, amelyek által a rákos megbetegedés még a kóros elváltozás korai állapotában felismerhetővé válik. A fertőzések okozta daganatos betegségek megelőzése érdekében az EU előmozdítaná a kockázatnak kitett korcsoportok legalább 90 százalékos beoltottságát 2030-ra.

Az EU emellett a nemzeti egészségügyi rendszerek hatékonyabb összehangolása érdekében uniós szinten elismert onkológiai kezelési központok hálózatát tervezi kiépíteni. A bizottság ezenkívül különös figyelmet fordít az egészséges életmóddal mint rákmegelőzési stratégiával kapcsolatos kampányok finanszírozására, a rákos betegek és ráktúlélők életmódjának javítására.

Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője az MTI-hez eljuttatott közleményében felhívta a figyelmet, hogy az EU rákellenes startégiája a technológiát, valamint a kutatás-fejlesztést előtérbe helyezve egy merőben új megközelítést irányoz elő a daganatos betegségekkel kapcsolatban.

Mint írta, a stratégia kifejezetten jelentős, önálló költségvetéssel támogatja a tagállamok ezzel kapcsolatos fejlesztéseit. Az 1440 milliárd forintnak megfelelő pénzügyi keret létrehozása mellett a bizottság egy új, európai rákügyi tudásközpontot kialakításáról is döntött, amelynek legfőbb célja, hogy a daganatos betegségekkel kapcsolatos legfrissebb tudományos ismeretek minden uniós tagállamnak azonnal és egyenlően a rendelkezésére álljanak.

Az Európai Egészségügyi Unió program egyik kidolgozójának számító szocialista politikus közölte, büszke arra, hogy az általa szorgalmazott keretrendszer immár egyre több elemmel bővül és széles körű megvalósítása egyre közelebb van.

Az uniós statisztikák szerint 2020-ban, mintegy 2,7 millió embernél diagnosztizáltak daganatos megbetegedést, és rák következtében 1,3 millióan veszették életüket. Az EU-ban a rákos betegek kezelésének éves gazdasági költségeit 100 milliárd euróra becsülik.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink