2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Az egészségügy legyőzi a brexitet?

Egy friss felmérés szerint nem a brexit a brit szavazókat érdeklő legfontosabb kérdés, hanem az NHS, azaz az ország egészségügyi ellátó rendszerének sorsa, írja a Bloomberg nyomán a Napi.hu.

Amikor a britek a szavazóurnákhoz járulnak december 12-én a világ arra lesz kíváncsi, milyen következményekkel jár a döntésük a brexittel kapcsolatban. Hatalomra segítik-e a torykat, akik január végén kivinnék az Egyesült Királyságot az EU-ból vagy nem teszik ezt, ami egyet jelent azzal, hogy halogatják még a dolog egy kicsit? A szigetország társadalmát azonban, úgy tűnik, valami jobban érdekli ennél, mégpedig az, hogyan alakul a sorsa az ország egészségügyi ellátó rendszerének, az NHS-nek (Natinal Health Service) – írja a Bloomberg nyomán a Napi.hu.

A számok sajátos fordulatot ígérnek: az Ipsos MORI közvélemény-kutatói intézet friss felmérése szerint az NHS ügye megelőzte a brexitet a választók prioritási sorrendjében. Ez jó hír a népszerűségi versenyben erősen lemaradt Corbynnek, aki előbb dobta be a kérdést, mint Johnson. Az emberek kétharmada úgy látja, hogy Johnson kormánya rosszul kezelte az NHS-t – derült ki egy másik, a YouGov intézet által készített vizsgálatból.

Az egészségügyi ellátás ügye a Munkáspárt "komfortzónája", mindig ütni fogják ezt a vasat, amitől joggal várják népszerűségük erősödését - mondja Andrew Russell, a Liverpooli Egyetem politológus professzora. A konzervatívok úgy próbálják semlegesíteni a kérdést, hogy arról beszélnek, milyen hatékonyan tudják üzemeltetni az NHS-t. A brexit és az NHS azonban összekapcsolódott, miután Donald Trump amerikai elnök néhány hónapja azt mondta, hogy az egészségügyi rendszer része lesz a függetlenné váló Egyesült Királyság és az USA kereskedelmi tárgyalásainak.

(forrás: Napi.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink