2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.
hirdetés

Átfogó kampány az egészségügyi korrupció ellen Kínában

Razziát indított a kínai kormány az egészségügyi korrupció ellen a kórházakban, a gyógyszeriparban és a biztosítási alapoknál, írja az Index.

Idén több mint 180 kórházi vezető, köztük a kommunista párt titkárai és kórházvezetői ellen indult vizsgálat korrupció miatt, ami a tavalyi esetek több mint kétszeresének felel meg. Az eddig vizsgált személyek közül 10-en már megadták magukat – írja az Index.

Egyes területeken forródrótokat hoztak létre, hogy bekérhessék a korrupciós tevékenységeket, mint például, ha telefonon keresztül egyeztetik a hálapénzt az orvosok a betegekkel. Az a sebesség, amellyel a helyi önkormányzatok a vizsgálatokat lefolytatták és a kiszabott büntetések súlyossága lenyűgöző – fogalmazott Ren Jianming, a Kínai Beihang Egyetem Integritáskutató és Oktatási Központjának vezetője.

A szakértők egyetértenek abban, hogy a kampány Kína eddigi legmesszebb menő erőfeszítése arra, hogy foglalkozzon azzal a kérdéssel, amely egy olyan mélyen gyökerező probléma, amiben a költségek közvetlen hatással vannak a kínai családok jólétére és háztartási költségvetésére.

Peking nem közölte, miért döntött úgy, hogy most fokozza erőfeszítéseit, és szakértők megkérdőjelezték, hogy a korrupció elleni kemény fellépéssel a problémát tápláló rendszerszintű problémákat lehet-e kezelni. A kampány középpontjában a gyógyszergyártó cégek képviselői és a kórházi adminisztrátorok, illetve a beszerzési tisztviselők közötti kifizetések és egyéb juttatások állnak. Ez a vesztegetés egy olyan formája, amely a túl magas kezelési árakat a fogyasztókra háríthatja, többek között az egészségügyi alapok kezelése miatt.

(forrás: Index)

cimkék

hirdetés

Könyveink