2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.
hirdetés

Argentínába utaznak az állapotos orosz nők

A szülésturizmus nem új, az azonban újdonság, hogy Argentína kulcsszerepbe kerüljön, közli az InfoStart.

Az ukrajnai háború kezdete óta jelentősen megnőtt azoknak az orosz nőknek a száma, akik a vízummentes utazás ritkaságszámba menő lehetőségét kihasználva a dél-amerikai országba utaznak, hogy ott szüljék meg gyermeküket. Az újszülöttek ezzel egyben argentin állampolgárokká is válnak – írja a The Guardian nyomán a lap.

Georgij Polin, az argentínai orosz nagykövetség konzuli osztályának vezetője szerint tavaly 2000-2500 orosz költözött Argentínába, akik közül sokan az országban szülni tervező nők voltak. "Jövőre ez a szám 10 ezerre nőhet" – mondta Polin.

Argentin útlevél birtokában a világ 171 országának kapui nyílnak meg az ember előtt vízummentesen, és amerikai vízumhoz jutni sem nehéz a dokumentum birtokában. Az orosz útlevél már a háború előtt is 80 országba biztosított vízummentes utazási lehetőséget, jelenleg pedig sok európai országba lehetetlen orosz papírokkal beutazni, és a vízumügyintézés több hónapos várólistával működik.

Argentínába már a 19. század vége óta érkeznek oroszok, a Szovjetunió összeomlását követően is volt egy nagyobb kiköltözési hullám. Makszim Mironov egyetemi tanár szerint egyre több orosz szót hallani az utcákon: honfitársait az is vonzza, hogy a techcégek és startupok számára sokkal kedvezőbb ez a környezet, mint az otthoni.

(forrás: Infostart)
hirdetés

Könyveink