2024. május. 17., péntek - Paszkál.
hirdetés

Állatklónozási kérdésekről vitázik az Európai Parlament

Etikailag indokolt-e az állatok és utódaik élelmiszeripari célú klónozása? - erről a kérdésről folytat vitát kedden késő este Brüsszelben az Európai Parlament (EP).

A képviselők szerdán állásfoglalásról is szavaznak ebben a témában.
Egy 1998-as közösségi irányelv kimondja, hogy tilos olyan természetes vagy mesterséges tenyésztési eljárásokat alkalmazni, amelyek az érintett állatok szenvedését vagy sérülését okozzák vagy okozhatják. Az állatok védelméről és kíméletéről szóló jegyzőkönyv előírja, hogy a Közösségnek és a tagállamoknak teljes mértékben figyelembe kell venniük az állatok kíméletére vonatkozó követelményeket a mezőgazdasági és a kutatási politika kialakítása, illetve végrehajtása során.
A téma parlamenti szorgalmazói felhívják a figyelmet arra a véleményre, miszerint a klónozás kedvezőtlenül befolyásolná az állatok jólétét, jelentősen csökkentené az állatállomány genetikai sokféleségét, és így növelné annak az esélyét, hogy egész csordákat tizedelne meg egy-egy olyan betegség, amelyre az állatok hajlamosak.
Gondoskodna-e az Európai Bizottság a klónozással létrehozott állatokra és utódaikra vonatkozó hosszú távú állatvédelmi és állategészségügyi iránymutatásokról? - teszik fel a kérdést. Azt is tudni szeretnék, mit tett eddig az Európai Bizottság a fogyasztók tájékoztatása, illetve az állatok klónozásáról és annak lehetséges következményeiről való nyilvános vita előmozdítása érdekében.
"Tervezi-e a Bizottság konkrét javaslatok előterjesztését az állatok élelmiszeripari célú klónozásának, a klónozott állatok, utódaik és spermájuk, valamint a klónozott állatokból vagy utódaikból előállított termékek importjának betiltása céljából?" - kérdezik a vitát kezdeményező EP-képviselők.


MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink