2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

A történelem legsikertelenebb műtéte

London leggyorsabb késű sebésze az 1800-as évek elején mindent megtett, hogy a pácienseknek a lehető legkevesebb szenvedést okozza. Dr. Robert Liston rengeteget segített a modern orvostudománynak, de az ő nevéhez fűződik a történelem legsikeretlenebb műtéte is, írja az Index.

A korabeli feljegyzések szerint egy amputáció úgy nézett ki, hogy a beteghez besétált három férfi vérfoltos kötényben, különböző vágóeszközökkel és fűrésszel felszerelkezve, aztán ketten megragadták a beteget és teljes erejükből a műtőasztalhoz nyomták, hogy ne mozogjon, a harmadik pedig nekikezdett a végtag eltávolításának. Először egy vágást ejtettek a térd alatt, majd azonnal és gyorsan el kellett szorítani az ereket, aztán átfűrészelni a csontot, és végül összevarrni a sebet. Minél gyorsabban történt az egész, annál kevesebb ideig tartott az elviselhetetlen fájdalom. Ezért szerencsésnek mondhatták magukat azok, akik az 1800-as évek elején a skót dr. Robert Listonhoz kerültek, akit az egyik leggyorsabb sebészként tartott számon az orvostudomány.

Ő átlagosan 2 és fél perc alatt végzett el egy végtagamputációt – igaz a gyorsaság néha a pontosság rovására ment.

A feljegyzések szerint a műtétek a brutális fájdalom miatt gyakran úgy értek véget, hogy a páciens kibirkózta magát a műtős segédek szorításából, és inkább elmenekült a műtőből, de sokan meghaltak a fájdalom okozta sokkban is. Liston statisztikáját csodálták, az orvos a legsikeresebbek közé tartozott, mert csak minden tizedik páciense halt meg a London's University College Kórház műtőasztalán a kezei között.

Bár meg kell hagyni, hogy dr. Robert Liston orvostudományra gyakorolt hatása jelentős, modern orvoslás a mai napig használja találmányait és fogásait (nyilván némileg továbbfejlesztett verzióban), ő az is, aki képes volt egy operáció alatt három embert is megölni. Egy lábamputáció során, ahol újra meg akarta dönteni a saját gyorsasági rekordját, véletlenül levágta az asszisztense ujját, és a késcsere közben felhasította egy megfigyelő kabátját. A páciens és az asszisztens sebfertőzésbe halt bele, a megfigyelő pedig azt hitte, hogy nem csak a kabátját hasította ketté hanem a testét is, ettől sokkot kapott, és meghalt, írja a lap.

(forrás: Index)
hirdetés

Könyveink