2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.
hirdetés

A Nyugat-Balkánon jelentősen enyhítettek a korlátozásokon

Jelentősen enyhítettek a nyugat-balkáni országok a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokon, például több helyen eltörölték a kötelező maszkviselést. Nemzetközi hírek.

Szerbiában szombattól felfüggesztik az oltási igazolások használatát, valamint eltörlik a zárt térben tartózkodókra vonatkozó számbeli korlátozást is. A védőmaszkok használata zárt térben továbbra is ajánlott, az egészségügyi és szociális intézményekben viszont kötelező. Emellett lehetővé tették, hogy a veszélyeztetett csoportokba tartozók a koronavírus elleni védőoltás negyedik adagját is megkaphassák, ha már eltelt legalább öt hónap a harmadik adag felvétele óta.

Eltöröltek minden intézkedést, amely eddig érvényben volt a Montenegróba történő belépéshez, tehát ezentúl sem oltási igazolásra, sem tesztre nincs szükség ahhoz, hogy valaki az Adria-parti országba látogasson. Az intézkedés pénteken lépett életbe, és egyelőre két hétre szól, de ha a járványhelyzet továbbra is kedvezően alakul, meghosszabbítják. Az oltási igazolások használatát is megszüntetik, ezentúl minden vendéglátó- és szórakozóhely, minden kulturális és sportesemény is igazolás nélkül látogatható.

Bosznia-Hercegovinában is enyhítettek a korlátozásokon, a továbbiakban a maszk viselése csakis az egészségügyi intézményekben kötelező, oltási igazolásokra pedig már nem lesz szükség.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában péntekre 2139-cel 1 934 953-ra, Koszovóban 37-tel 226 766-ra, Észak-Macedóniában 318-cal 300 714-re, Montenegróban 86-tal 231 313-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 145-tel 372 962-re növekedett. A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 21-gyel 15 533-ra, Koszovóban eggyel 3123-ra, Észak-Macedóniában 13-mal 9117-re, Montenegróban kettővel 2692-re, Bosznia-Hercegovinában pedig tizeneggyel 15 610-re növekedett.

*

Nem szükséges ezentúl kitölteniük a Romániába utazóknak a PLF (Passenger Locator Form) digitális járványügyi adatlapot - döntött pénteki ülésén a bukaresti kormány. A Románia által tavaly december 20-án bevezetett, online elérhető űrlapon az utas nevére, romániai elérhetőségére, a járműre és az esetleges útitársakra vonatkozó információkat kellett megadni, hogy a hatóságok adott esetben megtalálják és figyelmeztethessék azoknak az útitársait, akikről a határátlépés után kiderül, hogy koronavírussal fertőzöttek.

A bukaresti kormány február elején felmentette az adatlap kitöltésének kötelezettsége alól a határt gyakran átlépő hivatásos járművezetőket és ingázókat, a PLF kitöltésének elmulasztásáért kirótt bírságokat pedig 2000 lejről (150 ezer forint) 500 lejre csökkentette.

A pénteki kormányhatározatot ismertető Dan Carbunaru kormányszóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy a bukaresti kormány rendelkezése csakis a Romániába belépő utasokra vonatkozik, de vannak még olyan országok, amelyek továbbra is igénylik a PLF kitöltését beutazáskor.

Románia egyébként már szerdától megszüntette a koronavírus-járvány megfékezése érdekében elrendelt korlátozásokat. A lazításokról nem kellett semmilyen jogszabályt hoznia, egyszerűen március 8-a után már nem hosszabbította meg a 2020 májusa óta folyamatosan hatályban tartott egészségügyi veszélyhelyzetet, amely jogalapot teremtett a kijárás és gyülekezés korlátozására, és az egészségügyi védőmaszk viselésének kötelezővé tételére, így a határidő lejártával maguk a korlátozások is hatályukat vesztették. A digitális adatlap használatát azonban tavaly decemberben külön kormányrendeletben vezették be, így hatályon kívül helyezéséhez is sürgősségi rendeletet kellett kiadnia a bukaresti kormánynak.

*

A világon 455 231 352 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 6 036 139 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szombat reggeli adatai alapján. Egy nappal korábban a világon 453 419 589 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 6 029 592 volt. A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink