2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

A hálapénz kivezetésére irányuló reklámkampányt indított az NVSZ

Január 5-én televíziós kampányt indított a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ), melynek célcsoportja az egészségügyi szolgáltatást igénybe vevők, vagyis az állampolgárok.

A „Vesztegetés kiszorítása az egészségügy területén" elnevezésű projekt 473 millió forintból, hazai társfinanszírozásban, európai uniós támogatással valósul meg. Az elkészült két reklámfilm – az egyik az idősebb korosztályt célozza, míg a másik a fiatalabb generációnak szól – 21 televíziós csatornán lesz majd látható.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat a hálapénz visszaszorítása érdekében 2021 márciusától végez bűnfelderítő és megelőzési feladatokat. A szervezet nyomozó hatósági jogkörrel nem rendelkezik, a feltárt jogsértések esetében feljelentést tesznek vagy nyomozást kezdeményeznek a rendőrségen, illetve az ügyészségen.

2021 márciusától összesen 105 ügyben közel 250 egészségügyi szolgálati jogviszonyban foglalkoztatott személyt érintően kezdeményeztek eljárást vesztegetés, illetve vesztegetés elfogadása miatt.

Az egészségügyről szóló törvény szerint maximum a mindenkori minimálbér öt százalékának megfelelő értékű ajándékot lehet adni az orvosoknak, egészségügyi dolgozóknak a kezelést követően, hálapénzt fizetni tilos. Ennél nagyobb értékű ajándékot, szolgáltatást, illetve egyáltalán pénzt adni és elfogadni is bűncselekmény.

Az orvos-beteg kapcsolatban elkövetett vesztegetés, valamint vesztegetés elfogadása miatt 2023-ban 19 ügyben kezdeményeztek nyomozást. Ezekben az ügyekben a páciensek leginkább jogellenes vényfelírás, vizsgálatok soron kívüli elvégzése, jogellenes vagy éppen VIP ellátás biztosítása érdekében, vagy valótlan tartalmú orvosi igazolás kiállítása, illetve vizsgálat nélküli orvosi alkalmasság tanúsítása érdekében fizettek az egészségügyi dolgozónak a kötelezettségszegésért cserébe.

2023-ban 10 olyan ügyben kezdeményeztek eljárást, ahol hálapénz átadása történt. Ezekben az ügyekben az orvos vagy egészségügyi dolgozó nem követett el kötelezettszegést, de készpénzt fogadott el a kezelést követően.

A közvélemény tájékoztatása a feltárt ügyekről folyamatos. Néhány példa a 2023-ban feltárt ügyekre:

  • büntetőeljárás indult 67 rendbeli vesztegetés elfogadásának gyanúja miatt egy Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei kardiológus ellen;
  • 23 rendbeli vesztegetés elfogadása miatt folytatott eljárást a Vas Vármegyei Főügyészség egy belgyógyász főorvossal szemben, aki az osztályán való elhelyezésért, soron kívüli infúziós kezelésért, illetve az elhunyt boncolásának mellőzéséért kért és fogadott el pénzt;
  • novemberben az NVSZ feljelentése nyomán indult eljárás egy Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei onkológus és asszisztense ellen, akik kemoterápiás kezelésre szoruló betegektől több mint 80 alkalommal kértek pénzt az ingyenes kezelésért.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat a felderítésen túl nagy hangsúlyt fektet a megelőzésre, a szemléletváltásra. Munkatársaink az állami egészségügy területén tavaly több mint 60 alkalommal tartottak bűnmegelőzési előadást összesen 6000 főt meghaladó hallgatóság részére – köztük orvosoknak, ápolóknak, egyetemistáknak. Ezeknek a célja, hogy a résztvevők minél szélesebb körben megismerjék az orvos-beteg kapcsolatokban előforduló korrupciós helyzeteket és azok elkerüléséhez és kivédéséhez megfelelő magatartást.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat folyamatosan dolgozik azon, hogy szemléletváltás történjen, igyekeznek tudatosítani  az állampolgárokban és az egészségügyi dolgozókban is, hogy a hála kifejezésének van más módja is, mint a feszengve átadott és átvett boríték.

A hála nem pénz” címmel egy kiadványt állítottak össze, melyben egyrészt az egészségügyi dolgozókat, másrészt az állampolgárokat tájékoztatják az új szabályozásról.

Ennek a szemléletformáló folyamatnak a folytatása a január 5-én induló televíziós kampány, melynek célcsoportja az egészségügyi szolgáltatást igénybe vevők, vagyis az állampolgárok.

 

hirdetés

Könyveink