2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

A dohányadó emeléséből terjesztik ki az állami egészségbiztosítást még több gyermekre

"Nem lehetnek alku tárgyai"

A cigaretta szövetségi adójának emeléséből fedezi az Obama-kormány az Állami Gyermek-Egészségbiztosítási Program (SCHIP) kiterjesztését további 3,5 millió, biztosítással nem rendelkező gyermekre.

Barack Obama amerikai elnök szerdán, alig pár órával a képviselőházi szavazás után írta alá a SCHIP költségvetésének 32,8 milliárd dolláros (7533 milliárd forint) növeléséről szóló törvényt a Fehér Házban.
A múlt heti szenátusi jóváhagyás után a képviselők 290:135 arányban fogadták el a tervezetet, amelynek célja, hogy a SCHIP keretében eddig biztosított 7,4 millió gyermek számát 11 millióra növeljék.
"Egy jóravaló társadalomban vannak bizonyos kötelezettségek, amelyek nem lehetnek alku tárgyai" - jelentette ki az elnök. Mint mondta: a törvény "minden egyes amerikaival szemben fennálló kötelezettségének foglalója".
George W. Bush korábban kétszer vétózott meg a hasonló törvényeket, azzal érvelve, hogy végrehajtásukhoz adóemelésre lenne szükség, és arra ösztönözné a vállalkozásokat, valamint a családokat, hogy sutba vágják a magánbiztosítást és áttérjenek az állami programra.
Az Obama által aláírt törvény anyagi hátterét a cigaretták szövetségi adójának dobozonkénti 39 centről egy dollárra emeléséből teremti meg a kormány. A szivarok és egyéb dohánytermékek adója szintén nőni fog.
Obama választási kampányában mintegy 46 millió, egészségbiztosítással nem rendelkező amerikai biztosítási viszonyának rendezését ígérte. Az egészségügyi szakértők szerint a SCHIP-törvény segítségére lesz a cél elérésében.
"Úgy tekintjük ezt, mint azon kérésünk kis előlegét, hogy mindenkinek legyen egészségbiztosítása az Egyesült Államokban" - értékelte Dennis Rivera szakszervezeti vezető. Mások szerint a törvény két legyet üt egy csapásra, hiszen túl azon, hogy segít egészségesebbé tenni a gyerekeket, a hosszú távon az egészségüket károsító dohányzást is visszaszoríthatja.
A SCHIP azzal a céllal indult, hogy olyan dolgozó családoknak segítsen, amelyek nem engedhetik meg maguknak a magánbiztosítást, ám a keresetük alapján nem jogosultak a szegényeknek járó Medicaid ellátásra sem.


MTI/Reuters

cimkék

hirdetés

Könyveink