2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

114 fogorvos tett esküt a Semmelweis Egyetemen

Összesen 114, magyar, angol és német nyelvű képzésben részt vett fogorvosdoktort avattak fel a Semmelweis Egyetem Budapesti Kongresszusi Központban tartott nyilvános szenátusi ülésén vasárnap.

„Önök egy kivételes hivatást választottak, ám az ide vezető utat nem teljesíthették volna családjuk, barátaik áldozatos támogatása, valamint oktatóik és mestereik türelmes, kitartó tanítása nélkül. Legyenek hálásak ezért. A Fogorvostudományi Kar egyetemünk egyik zászlóshajója. Kimagaslóan jó oktatók, kimagaslóan jó körülmények között, kimagaslóan jó hallgatókat képeznek itt, és utóbbiak közül is a legjobbak azok, akik itt állnak most, és hamarosan kezükbe vehetik diplomájukat” – jelentette ki dr. Merkely Béla rektor az egyetem ünnepi, doktoravató szenátusi ülésén tartott beszédében. Ezt alátámasztandó felidézte, hogy az egyetem több, mint 250 éves tradícióval rendelkezik az oktatás, a betegellátás és a kutatás terén, illetve azt, hogy a Times Higher Education legfrissebb, idei rangsora már a világ 250 legjobb intézménye között említi, a Shanghai Ranking szakterületi rangsora szerint pedig az országból egyedül a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kara fért be a legjobb 200 intézmény közé 2021-ben.

Az itt zajló oktatás színvonalát, nemzetközi elismertségét bizonyítja az is, hogy mind az angol, mind a német nyelvű hallgatók létszáma jelentősen megnőtt az elmúlt években – tette hozzá dr. Merkely Béla. Mindez az előrelépés a folyamatos fejlesztéseknek köszönhető a rektor szerint, ideértve a kurrikulumreform mellett például azt is, hogy 2022-ben a hazai orvosegyetemek közül először a FOK-on vezették be az elektronikus záróvizsgát, illetve a Digitális Fogászati Tervezés szak elindítását. A rektor a fogorvos-jelöltek figyelmébe ajánlotta az egyetem szakorvosi képzéseit, PhD-programjait, hozzátéve, hogy a kutatói és az oktatói pályák is nyitva állnak előttük a Semmelweis Egyetemen. „A jó orvos valóban élete végéig tanul, fejlődik, javul. Ehhez pedig a tudásvágy, a nyitottság, a kitartás az üzemanyag. Ezek kellenek ahhoz, hogy évtizedek múlva is készek és képesek legyenek folyamatosan mélyíteni elméleti tudásukat, bővíteni gyakorlati tapasztalataikat” – mondta dr. Merkely Béla.

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

Úgy fogalmazott, hogy a most kézhez kapott diploma nemcsak a megszerzett tudást igazolja, de egyúttal egy olyan szellemi közeghez, közösséghez tartozást is jelent, ahol hallgatók a szakmai és emberi ismeretek, értékek, kapcsolatok és élmények sokaságát szerezték meg és élték át éveken keresztül. Mindez pedig hozzájárult ahhoz, hogy a Semmelweis Egyetem céljához híven mára nemcsak jó szakemberekké, de tájékozott, lelkiismeretes, felelősségtudatos felnőttekké is váltak a jelenlévők.

Életük egy kiemelkedő állomásához érkeztek, de valójában most indulnak útnak igazán, most kezdődik az orvosi hivatásuk, ami hitünk szerint a legszebb, és egyben legfelelősségteljesebb is mind közül. A címmel, amivel a Semmelweis Egyetem ma felruházza önöket, magukra veszik ezt a felelősséget is. Azt kérem Önöktől, viseljék azt büszkén egy egész életen át!”– mondta dr. Merkely Béla. Hozzátéve, hogy gondoljanak mindig jó szívvel alma materükre, vigyék jó hírét, bármerre is járnak, mert a vér szerinti kötelék mellett a Semmelweis Családhoz fűződő kötelék is egy életre szól.

Vasárnap délelőtt a Fogorvostudományi Kar idei első záróvizsga időszakán oklevelet szerzett összesen 129 hallgatóból 114 végzős vette át diplomáját, utóbbiak közül 30-an az angol, 14-en pedig a német nyelvű képzésen folytatták tanulmányaikat. A frissen felavatott fogorvosok közül 34-en summa cum laude, 74-en cum laude, hatan pedig rite minősítésű oklevelet kaptak.

 A teljes információ az egyetem honlapján

(forrás: semmelweis.hu)
hirdetés

Könyveink