hirdetés
hirdetés
Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 31
#1
Medical Online >> Rovatok >> tudomány
2025-07-15

A Nutrients folyóiratban jelent meg spanyol kutatók cikke, amelyben különböző étrendek hatását vizsgálták a korábban nem-alkoholos zsírmáj betegségnek, újabban metabolikus diszfunkcióval összefüggő szteatózisos májbetegségnek (MASLD) nevezett, a világ népességének közel egyharmadát érintő állapot kezelésében.

#2
Medical Online >> Rovatok >> tudomány
2025-04-03

A Nature Medicine folyóiratban március 24-én jelent meg az Université de Montréal kutatóinak cikke, amelyben azt vizsgálták, hogy a nyolc táplálkozási minta hosszú távú követése és az ultra-feldolgozott élelmiszerek (UPF; ultra-processed foods) fogyasztása milyen összefüggést mutat az egészséges öregedéssel.

#3
Medical Online >> Demencia 2025
2025-02-05

A cerebrovaszkuláris kórképek, beleértve az agyiér-katasztrófát, azaz stroke-ot is, az egyik leggyakoribb, rokkantságot okozó kórállapotot jelentik. A laikusok által leginkább ismert bénulásos tünetek mellett e betegségek gyakran szellemi hanyatláshoz is vezetnek, mely szintén jelentős terhet ró a gondozást végzőkre.

#4
Medical Online >> Rovatok >> tudomány
2024-11-18

A European Journal of Nutrition folyóiratban közölt felmérés eredményei szerint a brit kisgyermekek napi kalóriabevitelük közel felét ultrafeldolgozott élelmiszerekből biztosítják; ez az arány hét éves korukra tovább nő.

#5
Medical Online >> Elhízás 2024 >> Elhízás az Alapellátásban
2024-11-08

A túlsúly és elhízás kialakulásáért alapjaiban a hosszú távon fennálló, szükséglettel szembeni túlzott energiabevitel felelős. Mégis multifaktorális problémaként tartjuk számon, hiszen az energiaszükséglet és felhasználás egyensúlyzavarát genetikai, epigenetikai, fiziológiai, környezeti és szociokulturális faktorok együttesen idézik elő (1).

#6
Medical Online >> Rovatok >> tudomány
2024-05-22

Egy irodalmi áttekintés a kockázati tényezők jelentős csökkenését mutatta ki szív-érrendszeri, daganatos és anyagcsere-betegségek esetén a növényi alapú étrend követése esetén.

#7
Medical Online >> Rovatok >> tudomány
2024-02-20

A változókorral járó egyéb tünetek csillapításában is segíthet az az étrend, melyről a Nutrient nevű szakfolyóiratban publikáltak magyar dietetikusok.

#8
Medical Online >> Rovatok >> tudomány
2023-07-11

A Hamilton Health Sciences és a McMaster University kutatói szerint hat alapvető élelmiszertípus fogyasztásával jelentősen csökkenthető a kardiovaszkuláris betegségek kockázata.

#9
Medical Online >> Rovatok >> tudomány
2023-03-16

Egy brit tanulmány szerint a „növénydús” étrend csökkentheti a demencia kialakulásának kockázatát, írja a 444.hu.

#10
Medical Online >> Rovatok >> tudomány
2022-11-30

A növényi alapú étrend 22 százalékkal csökkentheti a férfiak bélrákkockázatát egy új kutatás szerint, közölte a The Guardian online kiadása.

hirdetés
hirdetés
hirdetés