Táplálékallergia alatt az allergén elfogyasztását követő, immunmediált reakciók megjelenését értjük. Gyermekkorban a táplálék okozta hiperszenzivitási reakció előfordulása igen gyakori, diagnosztizálása pedig a rendkívül változatos tünettan miatt igen nagy kihívást jelenthet.
A táplálkozás alapvető szerepet játszik számos betegség, így az allergiák kialakulásában is. Az ételallergének elsődlegesen a tápcsatornán keresztül jutnak be, és gyakran az allergia megnyilvánulási helyét is képezik.
A járvány fokozottabban veszélyeztetheti azokat az idült tüdőgyógyászati kórképben szenvedőket, akik a betegség, vagy a gyógyszeres kezelés okán csökkent immunvédekezéssel bírnak.
Súlyproblémákkal küzd a magyar egyetemisták 35 százaléka, 14 százalékuk krónikus betegséggel él, és jelentős körükben a szív- és érrendszeri problémák kockázata is - derült ki egy felmérésből.
Kvíz a Medical Tribune 2015/4. számához Kvíz a Medical Tribune 2015/4. számához
Medical Online >> Rovatok >> gyógyítás
2015-06-09
A Medical Tribune idei negyedik számának vezető témáját az allergiák adják. Olvassa el a lapot és töltse ki a honlapunkon elérhető kvízt, melynek sikeres megfejtésével 12 kreditpontot szerezhet.
Mivel ételintolerancia esetén lassan alakulnak ki a panaszok, gyakran fel sem merül, hogy hátterükben a táplálék áll – írja a Magyar Preventív Gasztroenterológiai Társaság közleménye.
Az Európai Allergológiai és Klinikai Immunológiai Akadémia egy évtizeddel ezelőtt azt vizionálta, hogy 2025-re a lakosság 50 százalékára növekszik a fejlett társadalmakban az allergiások száma.
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?