Szacharin, himlőoltás, penicilin... gondolná, hogy csak a véletlennek köszönhetjük felfedezésüket? Júliusi Top 10-ünkben talál még véletlenszerű felfedezéseket.
Energiamentes édesítőszerek megváltoztatták a bélflórát, és ennek hatására nőtt a vércukorszint a kísérleti állatokban - írja a Nature legfrissebb száma alapján az Origo.
A mesterséges édesítők összezavarhatják a szervezet energiabevitelének ellenőrzését, és végső soron növelik a szívbetegség és a diabétesz kockázatát – írja egy kutatóra hivatkozva az MNO.
Medical Online >> Rovatok >> tudomány >> táplálkozás
2009-07-30
Az utóbbi időben többen megkérdőjelezték, hogy a kalóriaszegény mesterséges édesítőszerek valóban alkalmasak-e fogyókúrára. Sőt, hizlaló hatásukról is jelentek meg tudományos közlemények. Mára úgy tűnik, a mérleg serpenyője végleg az édesítőszerek súlycsökkentő effektusa felé billent el – ám ennek elsősorban pszichés, életvezetési okai vannak.
Mely ételek jelentenek valóban veszélyt egy várandós számára? A betegek szorongva várják a választ, és örömmel fogadják, ha gyakorlati tanácsokat kapnak a kávé- és alkoholfogyasztásra, illetve a higanyra és egyéb anyagokra vonatkozóan.
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?