Édes, de veszélyes
A mesterséges édesítők összezavarhatják a szervezet energiabevitelének ellenőrzését, és végső soron növelik a szívbetegség és a diabétesz kockázatát – írja egy kutatóra hivatkozva az MNO.
Susan Swithers, a West Lafayette-i Purdue Egyetem professzora a Trends in Endocrinology and Metabolism című szakfolyóirat júliusi számában tette közzé véleményét az olyan gyakran használt édesítőszerekről, mint a szukralóz, az aszpartám és a szacharin – idézi fel a lap. Swithers patkányokon tanulmányozta ezek hatását, de a lap kérésére emberekre vonatkozó bizonyítékokat is keresett. A szakértő azt mondta, hogy akik rendszeresen és huzamosabb ideig fogyasztanak diétás üdítőitalokat, nagyobb túlsúly- és elhízáskockázattal élnek az egyáltalán nem üdítőző társaikhoz képest.
A diétás és rendszeres üdítőfogyasztóknál ezenkívül nagyobb a 2-es típusú cukorbetegség, a szívbetegség és a metabolikus szindróma kockázata. Sőt, Swithers úgy nyilatkozott, hogy a veszély mértéke hasonló a nem diétás üdítőt választóknál, tehát nincs sok haszna az édesítős változatra való váltásnak – olvasható az mno.hu-n.