A legújabb kutatások szerint a tej nem egyszerű tápanyag, hanem egy komplex jelátviteli rendszer, így mindenkinek egyedileg kell mérlegelnie, hogy előnyei és hátrányai milyen mennyiség fogyasztása esetén egyensúlyozódnak ki.
Itt az ideje, hogy a pszichiátriai betegségek megelőzésében és kezelésében a gyógyszerek helyett egyre inkább szerepet kapjon a megfelelő táplálkozás, illetve a tudatos jelenlét alapú kognitív terápia, írja a The Lancet egy-egy tanulmánya.
Medical Online >> Rovatok >> tudomány >> táplálkozás
2010-07-27
Bár az élelmiszergyártók nem hajlandók nyilvánosságra hozni e témájú kutatásaikat, a legjobb stratégia az lenne, ha a fogyasztók megismerhetnék a nanoélelmiszerek előnyeit és hátrányait egyaránt.
Medical Online >> Rovatok >> tudomány >> táplálkozás
2009-09-13
Hogyan befolyásolják a tápanyagok és az élelmiszerek különböző összetevői a gének átíródását, a fehérjék bioszintézisét és az anyagcserét – az ezzel foglalkozó nutrigenomika manapság a táplálkozástudomány legforróbb területe. A cél itt is az egyedi genetikának legmegfelelőbb „környezet”, az egyénre szabott táplálkozás kialakítása, ahogy a farmakogenomika célja is az egyénre szabott gyógyszerezés létrehozása.
Medical Online >> Rovatok >> tudomány >> táplálkozás
2009-09-11
Táplálékunk legyen orvosságunk – tanácsolta a nyugati orvoslás atyja, Hippokratész. A keleti orvoslás atyja, Dhanvantari felfedezte egy fűszer, a kurkuma antiszeptikus tulajdonságát, ami a mai tudományos magyarázat szerint az eikozaniod-szintézis befolyásolásán keresztül érvényesül. Élelmiszereink a mai táplálkozástudósok szerint is gyógyszereink, ha megfogadjuk a szakértők tanácsait.
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?