Rendszerszintű nutrigenomikai módszerekkel kimutatták, hogy a fruktóz több száz gén működését változtatja meg az agyban, ezáltal metabolikus és idegrendszeri betegségek sokaságát válthatja ki. A táplálkozás negatív hatása táplálkozási eszközökkel korrigálható: a DHA képes a fruktóz hatásait visszafordítani.
A gyulladásos bélbetegségek etiológiájában a táplálkozási, környezeti tényezők mellett genetikai faktorok is szerepet játszanak. Ezért lehet nagy jelentősége két új tudományterület, a nutrigenomika és a nutrigenetika legújabb eredményeinek.
Cikkünk a gyulladásos bélbetegség megjelenése és az érintettek lakóhelyének földrajzi elhelyezkedése közötti összefüggést vizsgálja a beteg életének különböző időpontjait is figyelembe véve.
Medical Online >> Rovatok >> tudomány >> táplálkozás
2009-09-13
Hogyan befolyásolják a tápanyagok és az élelmiszerek különböző összetevői a gének átíródását, a fehérjék bioszintézisét és az anyagcserét – az ezzel foglalkozó nutrigenomika manapság a táplálkozástudomány legforróbb területe. A cél itt is az egyedi genetikának legmegfelelőbb „környezet”, az egyénre szabott táplálkozás kialakítása, ahogy a farmakogenomika célja is az egyénre szabott gyógyszerezés létrehozása.
Hogyan befolyásolják a tápanyagok és az élelmiszerek különböző összetevői a gének átíródását, a fehérjék bioszintézisét és az anyagcserét? Az ezzel foglalkozó nutrigenomika manapság a táplálkozástudomány legforróbb területe. A cél az egyedi genetikának legmegfelelőbb „környezet”, az egyénre szabott táplálkozás kialakítása.
A táplálkozás és az anyagcsere befolyásolásával átalakíthatjuk szervezetünket. Erre törekszik az étrendkiegészítők rohamosan bővülő, szabályozatlan piacán egyre több fogyasztó, és ennek tudományos hátterét kutatja a táplálkozástudomány napjainkban legforrongóbb ága, a nutrigenomika. Mivel az élőlény legalapvetőbb szükségletéről van szó, a szervezeti szintű szabályozás igen komplex, szinte minden más testi funkcióval összefügg. Ez az oka annak, hogy sok gyógyszer nem kívánt hatásként beavatkozik az anyagcsere működésébe, illetve napjainkig lehetetlennek tűnt hatékony elhízásellenes szert kifejleszteni. Az elmúlt évtizedben mindinkább előtérbe került az a vélemény, hogy az obezitás hátterében gyulladásos folyamatok állnak – a legdivatosabb kutatási irány az endokannabinoid rendszer működését igyekszik feltárni. Összeállításunk a 8–9., illetve a 10–11. oldalon a fenti a témákat tárgyalja, valamint bemutatja a prevenció lehetőségeit és beavat az élvezetes evés „tudományába”. Az interneten elérhető, fogyókúrával kapcsolatos minőségi információk iránt érdeklődők számára ajánljuk Meskó Bertalan gyűjteményét a webicina.com oldalon.
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?