Az élelmiszeripari vállalatok évtizedek óta öntik a pénzt az amerikai egyetemekbe, és finanszíroznak különböző kutatásokat, azonban a génmódosított növények körül kialakult vita mára egyenesen milliárd dolláros háborúba torkollt.
A Greenpeace állítása szerint Kínában gyerekeket használtak kísérleti alanyként, és etettek genetikailag módosított rizzsel egy amerikai-kínai közös kutatás érdekében. A kínai hatóságok tagadják a vádakat, és az ügy kivizsgálását ígérték.
Az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának hétfői ülésén az országgyűlési képviselők pártállástól függetlenül egyetértettek abban, hogy Magyarország génmódosított szervezetektől (GMO) való mentességét továbbra is fenn kell tartani.
Medical Online >> Rovatok >> tudomány >> táplálkozás
2010-03-17
Piros, sárga, zöld – pofonegyszerű jelzés lenne arra, hogy melyik élelmiszer mennyit tartalmaz a túlzott mértékű bevitel esetén egészségtelen összetevőkből (cukorból, zsírból). Hiába javasolja azonban a rendszer kötelező bevezetését az orvosi szakma, az Európai Parlament illetékes szakbizottsága elvetette az ötletet.
Medical Online >> Rovatok >> tudomány >> táplálkozás
2010-02-25
Minden második magyarnak fontos az élelmiszerbiztonság, amikor arról dönt, hogy melyik üzletben vásárol – közölte szerdán felmérése alapján az ACNielsen Piackutató Kft.
Medical Online >> Rovatok >> tudomány >> táplálkozás
2010-01-23
A nanotechnológiát a XXI. század legfontosabb ételkészítési újdonságának tartják. A vásárlók egy része azonban joggal óvatos, hiszen az élelmiszergyártók most már nemcsak a zsebünkben, hanem a gyomrunkban is kutatnak.
A génmódosított élelmiszerek új nemzedékének első képviselőjeként mutatták be japán tudósok az általuk kifejlesztett rizsfajtát, amely bejelentésük szerint egy gyakori pollenallergia ellen hatásos – számol be róla a LiveScience című amerikai tudományos portál.
A genetikailag módosított kukorica fogyasztása hatással lehet az egerek szaporodására, közölték tanulmányukban osztrák kutatók, akik szerint azonban további próbák szükségesek ahhoz, hogy a GM-táplálékok más állatokra, illetve emberre vonatkozó hatását felmérjék.
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?