2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Az LMP petíciót indít Magyarország GMO-mentességének megőrzéséért

Az LMP petíciót indít Magyarország GMO-mentességének megőrzéséért, mondta Csárdi Antal, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese hétfőn.

Az LMP-s politikus online is követhető sajtótájékoztatóján kifejtette: tájékoztatni kívánják az embereket a génmódosított élelmiszerekben rejlő veszélyekről. Fontosnak ítélte, hogy ne lehessen kiskapukat nyitni, amelyek lehetővé teszik az új technológiás génmódosított termékek bejutását az országba.

Csárdi Antal felidézte az előző heti parlamenti szavazást is, amelyen, mint mondta, a Jobbik és Momentum felrúgta a Magyarország GMO-mentességéről szóló nemzeti konszenzust. A politikus egyértelmű választ követelt a két párttól arról, miért kockáztatnák a magyar emberek egészségét. Megjegyezte ugyanakkor: a Momentum pártcsaládjának finanszírozásában jelentős szerepet vállal egy cég, amely génmódosított termékek piacvezetőjeként ismert.

A globális ipari és élelmiszerlobbi folyamatosan próbálja felpuhítani a GMO-ra vonatkozó szabályokat, hívta fel a figyelmet. Ha sikerrel járnának, és ki tudnák venni a szabályozás jogát a tagállamok kezéből, akkor elárasztanák a magyar piacot és a háztartásokat génmódosított termékekkel.

A profitérdek nem előzheti meg az embert, a nagy cégek nyeresége miatt nem lehet kockáztatni az itt élők egészségét, jelentette ki Csárdi Antal, aki ezen termékek szigorú szabályozása és pontos megjelölése mellett foglalt állást.

James Farley képe a Pixabay-en
James Farley képe a Pixabay-en

(forrás: MTI)

cimkék

GMO, LMP
hirdetés

Könyveink