Gének folyójában élünk: nemcsak baktériumok tudnak genetikai anyagot csereberélni egymással, de gombák és rovarok, vagy algák és csigák is. Az ember is sokféle gént tud kihalászni a közös tárból, illetve egyesek ráerőszakolják magukat.
A szuperbaktériumok elleni küzdelemről, az evolúció és a tudomány versenyéről ír a Magyar Idők a MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont munkatársainak kutatási eredményei apropóján.
Megfejtették az 1918-ban több tízmillió emberéletet követelő influenzajárvány pusztító erejének rejtélyét amerikai kutatók, akik a vírus eredetére keresték a választ.
Ma már nem lineárisnak képzeljük az evolúció folyamatát, tudjuk, hogy gének nemcsak szülőtől gyermekhez jutnak, de horizontálisan, különböző fajok között is közlekedhetnek.
Bár ma már tudjuk, hogy a gének nemcsak szülőről gyermekre, de különböző fajok között is közlekedhetnek, mégis meglepő, hogy baktériumok képesek örökítőanyagot szerezni az általuk megfertőzött embertől. Kutatók 14 Neisseria gonorrhoeae baktérium DNS-sorrendjét határozták meg, közülük 3-ban találtak emberi genetikai anyaggal megegyező bázissorrendet. Valószínű, hogy a baktérium így alkalmazkodik a megfertőzendő személy immunrendszeréhez.
Virulens vírusok
Az emberiséget fenyegető, újonnan megjelenő vírusbetegségek legnagyobb részét a világ rejtett zugaiból hurcolja magával az ember, ahol megzavar olyan természeti gócokat, amelyekben vírusok, baktériumok, gombák, rovarok, férgek, növények és állatok évezredek óta élnek együtt. Ugyancsak az emberi tevékenység nyomán lehetséges az „új” vírusok másik fajta terjedése: az utazások, az erdőirtás vagy más ipari tevékenység rákényszerítheti az állatokat és a rovarokat, hogy elhagyják eredeti élőhelyeiket, és velük együtt a kórokozók is megjelennek az emberlakta területeken.A gazdaváltás következtében az állatok vírusai átkerülnek az emberre. Ennek géncsere vagy rekombináció, esetleg mutáció a genetikai oka.De gazdaváltás bekövetkezhet az emberek helytelen magatartása nyomán is. Az AIDS, valamint a SARS (súlyos akut respiratorikus szindróma, azaz severe acute respiratory syndrome) is úgy került át többször az emberekre, hogy nyersen vagy rosszul hőkezelve ették meg a fertőzött állatok húsát. Itt felmerül az a lehetőség is, hogy egyesek a hús feldolgozása során fertőződnek meg.
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?