hirdetés
hirdetés
2024. május. 01., szerda - MUNKA ÜNN.,Fülöp, Jakab.
hirdetés

Újonnan megjelenő fertőzéstőzések a világban

Virulens vírusok

Az emberiséget fenyegető, újonnan megjelenő vírusbetegségek legnagyobb részét a világ rejtett zugaiból hurcolja magával az ember, ahol megzavar olyan természeti gócokat, amelyekben vírusok, baktériumok, gombák, rovarok, férgek, növények és állatok évezredek óta élnek együtt. Ugyancsak az emberi tevékenység nyomán lehetséges az „új” vírusok másik fajta terjedése: az utazások, az erdőirtás vagy más ipari tevékenység rákényszerítheti az állatokat és a rovarokat, hogy elhagyják eredeti élőhelyeiket, és velük együtt a kórokozók is megjelennek az emberlakta területeken.
A gazdaváltás következtében az állatok vírusai átkerülnek az emberre. Ennek géncsere vagy rekombináció, esetleg mutáció a genetikai oka.
De gazdaváltás bekövetkezhet az emberek helytelen magatartása nyomán is. Az AIDS, valamint a SARS (súlyos akut respiratorikus szindróma, azaz severe acute respiratory syndrome) is úgy került át többször az emberekre, hogy nyersen vagy rosszul hőkezelve ették meg a fertőzött állatok húsát. Itt felmerül az a lehetőség is, hogy egyesek a hús feldolgozása során fertőződnek meg.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
BERENCSI GYÖRGY, FERENCZI EMŐKE, PETRÁNYI GÁBOR, KAPUSINSZKY BEATRIX, YOUNES SALEH ALI ÉS CSIRE MÁRTA „JOHAN BÉLA”
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés