A Harvard Medical School kutatói a magas feldolgozottsági szintű élelmiszerek fogyasztásának egészségre gyakorolt hatásait vizsgálták, eredményeiket a Neurology folyóiratban publikálták.
Egy irodalmi áttekintés a kockázati tényezők jelentős csökkenését mutatta ki szív-érrendszeri, daganatos és anyagcsere-betegségek esetén a növényi alapú étrend követése esetén.
A változókorra jellemző testösszetétel-változás és hízás kedvezőtlen anyagcserehatásokkal jár, ami a kardiovaszkuláris kockázatot is növeli. Az időben megkezdett életmód- és szükség esetén gyógyszeres terápia a tünetek kezelésén túl a hosszú távú kockázatok csökkentéséhez is elengedhetetlen.
Az Autonomous University of Barcelona kutatói a Nutrients folyóiratban közölték 500 spanyol, 13-18 év közötti fiatalon végzett vizsgálatuk eredményeit, amelyek szerint a több ultrafeldolgozott élelmiszert és italt fogyasztó fiataloknál kimutathatóan megnőtt a mentális problémák előfordulása.
A Nature Reviews of Clinical Oncologyfolyóiratban közölt tanulmány szerint az utóbbi évtizedek során egyre nőtt az 50 éven aluliaknál diagnosztizált rákos megbetegedések esetszáma.
Ha egyetlen egészséges növényi olajat kellene megnevezni, a többség valószínűleg az olívaolajat említené. De mitől különleges – ha egyáltalán az – az olívaolaj?